Vogrin le rešuje podjetje?

0

Medtem ko delavci lenarškega podjetja Lentherm nadaljujejo stavko, direktor podjetja Ivan Vogrin zavrača očitke in pojasnjuje, da vztraja na direktorskem položaju samo zato, da bi rešil podjetje. “Deloval sem in delujem v skladu zakonom in to tako, da se reši družbo pred stečajem,” je povedal za STA.

Podjetje, ki se ukvarja s proizvodnjo grelnikov vode, solarnih kolektorjev, toplotnih črpalk, hidroforjev in zalogovnikov toplote, trenutno zaposluje 52 ljudi. Od marca letos ga vodi nekdanji poslanec DZ Vogrin, a imata z večinskim lastnikom Damirjem Jelenkom, ki ga podpirajo tudi delavci, očitno različne poglede na možne načine reševanja zadolženega podjetja. Jelenko ima v lasti 76 odstotkov, Vogrin pa 24 odstotkov podjetja.

Delavci so Vogrinu poleti preprečili dostop do podjetja, v ponedeljek pa začeli stavkati. Pri stavki bodo po besedah sekretarja Sindikata kovinske in elektroindustrije Slovenije (SKEI) za Štajersko Martina Dularja vztrajali, vse dokler ne bodo dobili izplačanih izostale plače in prispevkov, kar pa je po njegovih besedah uresničljivo šele potem, ko Vogrin odstopi z direktorskega mesta.

Vogrin to zanika. “Za izplačilo avgustovske plače je odgovoren gospod Damir Jelenko, ki je dal direktorja odstraniti iz podjetja. Poklical je na pomoč gospoda Dularja, s katerim mi od 12. julija preprečujeta vstop v podjetje. Dokler sem bil jaz prisoten v podjetju, so bile plače redne in delali smo tudi ob sobotah in podaljšanem delovniku,” odgovarja.

“Ne vztrajam na direktorskem položaju, le dopustiti ne smem, da bo gospod Jelenko brez sramu še naprej plenil denar iz transakcijskih računov Lentherma,” nadalje pojasnjuje Vogrin. Jelenku med drugim očita pisanje fiktivnih računov. “Tudi zaradi tega ne dovoli neodvisnega pregleda oziroma revizije poslovanja, ki bi morala biti sestavni del sanacije družbe po postopku prisilne poravnave.”

Za sprožitev slednje se je Vogrin odločil, ker je Lentherm insolventen. “Insolventnost bi tekom poletja bilo mogoče odpravljati tudi z dokapitalizacijo, pa je namesto dokapitalizacije Jelenko dal le kredit. Ta isti kredit je že julija zahteval v celoti nazaj. Banka prav tako ni držala obljube in ni reprogramirala zapadlih bančnih obveznosti, kar bi prav tako pripomoglo k odpravljanju insolventnosti. Ker vse navedeno še vedno ne bi zadostovalo za odpravo insolventnosti, je bilo od banke pričakovati dodatno posojilo, ki pa ga prav tako ni bilo. V sled navedenega sem se kot direktor pravočasno odločil insolventnost Lentherma reševati na najbolj transparenten način, to je z metodo prisilne poravnave,” pravi.

Po njegovih ocenah ga nadzorni svet glede na veljavno družbeno pogodbo ne more razrešiti. Prav tako nesmiselno se mu zdi ravnanje banke, ki odobritev posojila Lenthermu pogojuje z Vogrinovim odstopom. “Pogojevanje bank, ki so bile sanirane z denarjem davkoplačevalcev, kdo naj bo v zasebnih družbah direktor in kdo ne, je smešno. V vseh teh bankah še vedno sedijo povečini isti kadri, ki so banke naredili insolventne,” je izpostavil.

Rešitev vidi v prihodu novega lastnika. Po besedah Vogrina se za vstop v lastništvo Lentherma zanima Gašpar Gašpar Mišič oziroma njegovo podjetje Gasspar naložbe. “Ima željo vstopiti v lastništvo, toda gospod Jelenko ne dovoli izvedbe neodvisnega pregleda poslovanja-revizije, zato ta postopek prevzema zaenkrat ne teče naprej,” pravi Vogrin.

Jelenko to zanika. “Nikogar ni bilo in ga ni, ki bi v to družbo vložil evro v vsem tem času, bila so samo velika govoričenja, obljube, igrice, podtikanja, zavajanja in to vse na račun družbe in zaposlenih v njej,” je zapisal v pismu Vogrinu, ki ga je pred dnevi medijem predstavil Dular. Potrdil je, da se je za vstop v družbo zanimal Mišič, a za prenizko ceno. “Hotel je, da mu družbo prodam za en evro. Gre za oškodovanje podjetja, za nespodobno ponudbo,” je ocenil Jelenko. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen