V Franciji prvi šolski dan spremljajo strogi varnostni ukrepi

0

V Franciji je po dveh mesecih počitnic danes v šolske klopi sedlo okoli 12 milijonov šolarjev. Prvi šolski dan zaradi povečane nevarnosti terorističnih napadov spremljajo strogi varnostni ukrepi, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Za varnost ob 64.000 šolskih objektih po vsej Franciji poleg rednih enot policije in vojakov skrbi še več kot 3000 rezervistov.

“Sprejeli smo vse zaščitne ukrepe, da bi se izognili napadom,” je v sredo dejal tiskovni predstavnik francoske vlade Stephane Le Foll. Opozoril je, da je v Franciji trenutno “izjemno povečano tveganje terorističnih groženj”.

V Nici, kjer je bilo v terorističnem napadu 14. julija ubitih 86 ljudi, so tamkajšnje oblasti ravnateljem šol podarile napravo za klic v sili, s katero lahko v primeru napada ali drugih težav pokličejo na pomoč policijo.

V Franciji, ki je bila od začetka lanskega leta prizorišče več terorističnih napadov, so med potencialnimi tarčami skrajne sunitske skupine Islamska država (IS) tudi učitelji. Novembra lani je tako revija IS v Franciji Dar al Islam objavila poziv k usmrtitvam učiteljev, ki so jih označili za sovražnike Alaha, ki so v vojni z muslimansko družino.

Zaradi tega bodo danes in celo šolsko leto za varnost ob šolah v večjih francoskih mestih skrbeli tudi vojaki.

Francoski predsednik Francois Hollande je na družbenem omrežju Facebook ocenil, da “okoliščine upravičujejo sprejete varnostne ukrepe”. (sta)

policija francija marseiile

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen