Škotska vlada za novi referendum o samostojnosti Škotske

0

Škotska premierka Nicola Sturgeon je danes v škotskem parlamentu v Edinburghu napovedala, da bo škotska vlada začela pripravo zakona za novi referendum o samostojnosti Škotske, če bo ta potreben. Sturgeonova je že prejšnji teden predstavila novo pobudo, ki bo v obliki javnomnenjske raziskave prebivalstvo znova povprašala o neodvisnosti Škotske.

Kot je še dejala prva ministrica Škotske, bo predlog zakona tako pripravljen za hiter sprejem, če se bo pokazalo, da škotski volivci podpirajo samostojnost. Pri tem škotska premierka ni navedla nobenega časovnega okvira.

“Posvetovali se bomo o predlogu zakona o referendumu, tako da bo pripravljen za parlamentarno proceduro, če bomo ugotovili, da je samostojnost najboljši in edini način, da zavarujemo Škotsko,” je po poročanju Reutersa dejala Sturgeonova.

V javnomnenjskih raziskavah tesna večina Škotov podpira obstoj Škotske v Veliki Britaniji, čeprav številni niso navdušeni nad izstopom Otoka iz EU, saj je Škotska glasovala za obstanek Velike Britanije v povezavi. (sta)

nicola sturgeon3zastava

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen