Septembra nekoliko višja inflacija

0

Cene življenjskih potrebščin so se v Sloveniji septembra na mesečni ravni zvišale za 0,1 odstotka, na letni pa v povprečju za 0,2 odstotka. K letni inflaciji so največ prispevale višje cene hrane in brezalkoholnih pijač ter telefonskih in internetnih storitev, k mesečni pa višje cene oblek in obutve ter naftnih derivatov.

K septembrski mesečni rasti cen so 0,6 odstotne točke prispevale višje cene oblek in obutve, saj so se ob prihodu jesensko-zimske kolekcije oblačila podražila za 9,2 odstotka, obutev pa za 7,9 odstotka. Višje cene goriv in maziv so k mesečni inflaciji prispevale 0,1 odstotne točke.

Skupno rast cen septembra v primerjavi z avgustom so na drugi strani za 0,6 odstotne točke znižale nižje cene počitnic v paketu, saj so bile te v povprečju so bile nižje za 16,2 odstotka, je danes objavil statistični urad.

Na letni ravni je država deveti letošnji mesec zabeležila inflacijo, medtem ko je septembra lani beležila 0,6-odstotno deflacijo. Povprečno 12-mesečno gibanje cen je bilo septembra letos tako kot septembra lani negativno, saj so se cene obakrat znižale za 0,4 odstotka.

Septembra so bile cene storitev v primerjavi z lanskim septembrom v povprečju višje za 1,9 odstotka, cene blaga pa nižje za 0,6 odstotka. Poltrajno blago se je pocenilo za 2,1 odstotka, trajno blago za 1,2 odstotka, blago dnevne porabe pa za 0,1 odstotka.

K letni rasti cen so po 0,2 odstotne točke prispevale višje cene hrane in brezalkoholnih pijač, to je bilo dražje za 1,1 odstotka, ter telefonske in internetne storitve, ki so se podražile za 3,6 odstotka. Po 0,1 odstotne točke so prispevale še višje cene nastanitvenih storitev ter višje cene v skupini raznovrstno blago in storitve.

Na drugi strani so skupno rast cen umirile nižje cene v skupinah naftni derivati ter oblačila, in sicer vsaka po 0,2 odstotne točke. Tekoča goriva so se pocenila za 5,6 odstotka, goriva in maziva pa za dva odstotka. Oblačila so se medtem pocenila za 3,7 odstotka. Po 0,1 odstotne točke so k znižanju prispevale še nižje cene plina, daljinske energije ter rabljenih osebnih avtomobilov.

Septembra je bila letna rast cen, merjena s harmoniziranim indeksom cen življenjskih potrebščin, ki se uporablja za primerjavo gibanja cen v EU, 0,2-odstotna. Povprečno 12-mesečno gibanje cen je bilo negativno in 0,5-odstotno. Mesečna rast cen je bila 0,3-odstotna.

Cene storitev so se v tej primerjavi na letni ravni v povprečju zvišale za dva odstotka, blago pa se je pocenilo za 0,8 odstotka, so še navedli statistiki. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen