SDS vztraja pri pokopu žrtev iz Hude Jame v spominskem parku Teharje

1

V SDS podpirajo vse predloge iz skupne izjave predsednika republike Boruta Pahorja in ljubljanskega nadškofa Stanislava Zoreta razen odločitve, da se posmrtne ostanke žrtev iz Hude Jame prenese v spominski park Dobrava pri Mariboru. Še vedno vztrajajo, da bi bila prava odločitev pokop v spominskem parku Teharje, so zapisali v izjavi za javnost.

Po besedah SDS tehnične in prostorske ovire ne morejo biti razlog, “da ne bi upoštevali in izpeljali tako globoke zaveze, kot so jo v soglasno sprejetih sklepih dali škofje”. V SDS se zahvaljujejo slovenskim škofom, ki so državne oblasti pozvali, da izvedejo identifikacijo žrtev medvojnega in povojnega nasilja in omogočijo njihov pokop v družinske grobove. Škofje so v izjavi prejšnji teden med drugim zapisali, da bi morale biti žrtve iz Hude Jame pokopane v spominskem parku Teharje, saj je to od svojcev žrtev sprejeti kraj spomina na trpljenje in žrtve.

Glede kraja pokopa posmrtnih ostankov žrtev iz Hude Jame so v SDS opozarjali, da bi morali razmisliti o nekoč že predlaganem projektu, da bi žrtve pokopali na pobočju pred vhodom v rov, v kolikor pa bi bilo tam zaradi tehtnih razlogov to nemogoče, pa bi žrtve pokopali na bližnjem pokopališču oziroma na že pripravljenem grobnem polju in spominskem parku v Teharjah. Svojci žrtev si želijo, da bi se njihove najdražje pokopalo prav na Teharjah, kjer se že sedaj s pietetnim odnosom vsako leto spominjajo vseh žrtev, so še zapisali v SDS.

Predsednik republike Pahor in ljubljanski nadškof Zore sta se v ponedeljkovi skupni izjavi, sprejeti po srečanju, strinjala, da je bilo na področju odpravljanja ran narodove zgodovinske razklanosti storjenih že veliko stvarnih in simbolnih dejanj. Zore je po pogovoru s Pahorjem tudi sprejel pokop žrtev iz Hude Jame v Dobravi pri Mariboru. Ljubljanski nadškof je predsednika ob tem seznanil tudi s stališčem slovenskih škofov ordinarijev, ki pozdravljajo prizadevanja državnih oblasti, da se končno uredi več kot 600 množičnih grobišč ter zagotovi pokop izvensodno umorjenih. (sta)

huda jama

Število komentarjev: 1
  1. Marija pravi

    Tako bi bilo prav saj tam so njihovi svojci,da jih lahko obiskujejo.Kaj je tu problem,da morajo na Dobravo.A jih hočejo veljaki odstraniti od najlepšega mesta na svetu svoje žrtve.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen