Predsednik katalonske vlade za leto 2017 napovedal referendum o neodvisnosti

0

Predsednik regionalne vlade španske pokrajine Katalonija Carles Puigdemont je danes napovedal, da bo prihodnje leto sklical referendum o neodvisnosti Katalonije, tudi če se Madrid s tem ne bo strinjal.

“Do konca bomo skušali doseči dogovor z Madridom,” je poslancem regionalnega parlamenta dejal Puigdemont. “A če pridemo do konca mandata in ne bo pozitivnega dogovora, bomo pripravljeni (…) sklicati referendum v drugi polovici septembra prihodnje leto,” je poudaril.

Separatistične stranke so, potem ko so lani na volitvah osvojile večino v regionalnem parlamentu, sprejele načrt za osamosvojitev do sredine leta 2017. Konec junija pa so po predsednikovih besedah sprejele tudi zakonodajo, ki bo omogočala delovanje Katalonije kot neodvisne države.

Načrti so se sicer junija nekoliko porušili, saj je koalicija, ki se zavzema za neodvisnost, izgubila podporo skrajno leve stranke CUP. Stranka ni podprla vladnega proračuna za letošnje leto, zaradi česar je moral Puigdemont sklicati glasovanje o zaupnici, ki bo potekalo v četrtek.

CUP je sicer kasneje obljubil podporo predsedniku katalonske vlade, a v zameno za referendum, kot so ga imeli leta 2014 na Škotskem.

Španska vlada pod vodstvom premierja Mariana Rajoya zavrača možnost referenduma. Španija je sicer brez vlade že več kot devet mesecev. Rajoy namreč v začetku meseca v parlamentu že drugič zapored ni dobil podpore za sestavo nove vlade. (sta)

katalonska-zastava

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen