Pouk slovenščine kot maternega jezika na Dunaju

0

Na Dunaju v letošnjem šolskem letu prvič poteka pouk slovenščine kot maternega jezika. Pouk je namenjen otrokom, ki obiskujejo dunajske ljudske šole od prvega do četrtega razreda. Trenutno ga obiskuje deset učencev, so danes sporočili iz ministrstva za izobraževanje, znanost in šport (MISŽ).

Slovenščina se je tako po večletnih prizadevanjih pridružila več kot 20 drugim tujim jezikom, ki se jih lahko otroci na dunajskih državnih šolah učijo kot materinščine.

Pouk slovenščine poteka ob sredah popoldne na ljudski šoli Stubenbastei v središču Dunaja. Ocena iz maternega jezika – slovenščine – bo vpisana v spričevalo, čeprav otroci prihajajo iz različnih šol in pouka ne obiskujejo na svoji matični šoli.

Pouk izvaja učiteljica Lucija Štamulak, sicer učiteljica dopolnilnega pouka slovenskega jezika in kulture, ki ga na Dunaju že vrsto let organizira in v celoti financira MIZŠ.

Pouk slovenščine na Dunaju je rezultat dolgoletnega prizadevanja omenjenega ministrstva in ministrstva za zunanje zadeve, še posebej slovenskega veleposlaništva na Dunaju ter v sodelovanja s pristojnimi avstrijskimi šolskimi oblastmi, so poudarili.

Pouk maternega jezika je krovni projekt avstrijskega ministrstva za izobraževanje, ki ga v sodelovanju z deželnimi vladami tudi organizira in financira. Ključni cilj učenja maternega jezika je spodbujanje večkulturnosti ter razvoj ali krepitev dvojezičnosti. Še posebej je pouk usmerjen v razvoj osebnosti in identitete šolarjev, katerih materni jezik ni oziroma ni samo nemški. (sta)

ucenci-os

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen