Park vojaške zgodovine iz Pivke praznuje deseto obletnico

0

Pred desetimi leti so v nekdanji stari vojašnici v Pivki odprli prvi muzejski paviljon. V nadaljnjem razvoju so z obnovami objektov in novogradnjami, obnovo eksponatov ter širjenjem razstav in zbirk uspeli iz propadajočih vojašnic ustvariti muzejski kompleks. Letošnji festivalski program je zato še posebej pester.

Osrednja slovesnost ob deseti obletnici Parka vojaške zgodovine bo danes ob 19. uri v dvorani Skala v Pivki. Uradnemu delu bo sledil koncert Orkestra Slovenske vojske z gostjo Tinkaro Kovač.

Festivalsko dogajanje se je začelo že v petek z odprtjem razstave Gradišča – neme priče zgodovine, ki jo je pripravil Zavod Krasen Kras. Zavod si prizadeva za zaščito in raziskovanje prazgodovinskega gradišča Debela griža pri Volčjem gradu. Gostujočo razstavo, ki bo v naslednjih mesecih bogatila ponudbo Parka vojaške zgodovine, je odprla državna sekretarka na ministrstvu za kulturo Damjana Pečnik.

Ob 40-letnici Lokostrelske zveze Slovenije so postavili tudi razstavo Lokostrelstvo – od prvobitnosti do prestiža. Avtor razstave Marjan Podržaj je kot lokostrelski zanesenjak s svojo bogato zasebno zbirko postavil zbirko lokov, ki obiskovalcu prikaže razvoj lokostrelstva.

V parku bodo na ogled vojaški tabori iz različnih zgodovinskih obdobij, organizirane bodo prikazne vožnje starih oklepnikov in orientacijski pohod Maršbataljon.

Festivalsko dogajanje bo doseglo vrhunec v nedeljo, ko bodo v kompleksu Parka organizirani vojaški tabori iz različnih zgodovinskih obdobij – od Rimljanov, tabora srednjeveških lokostrelcev, tabora avstro-ogrske armade iz 1. svetovne vojne ter partizanski, nemški, ameriški in sovjetski tabor iz 2. svetovne vojne. Na poligonu Parka vojaške zgodovine bo s prikaznimi vožnjami predstavljen vozni del zbirke, s svojimi oklepnimi vozili se bo predstavila tudi Slovenska vojska.

Ob praznovanju 25-letnice Slovenske vojske bo glavni dogodek ob 15. uri namenjen prikazu Slovenske vojske in sicer Specialne enote vojaške policije in helikopterske enote 15. polka vojaškega letalstva. Prikazana bo simulacija protiteroristične akcije specialnih enot.

Direktor Parka vojaške zgodovine Janko Boštjančič je za STA povedal, da bo “deseti festival še nekoliko bolj pester in privlačen kot običajno”. (sta)

park-vojaske-zgodovine

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen