Papež Frančišek obsodil tiste, ki se vojskujejo v imenu Boga

0

Papež Frančišek je danes ob začetku srečanja z verskimi dostojanstveniki v italijanskem Assisiju obsodil tiste, ki se vojskujejo v imenu Boga, poročajo tuje tiskovne agencije. Preden je odpotoval v Assisi, pa je poudaril, da Bog vojne ne obstaja ter pozval “vse moške in ženske dobre volje, ne glede na vero, naj molijo za mir“.

“Svet je v vojni, svet trpi,” je papež iz Argentine dejal pred srečanjem.

Pred potjo v Assisi je na jutranji maši v Vatikanu spomnil Zahod, ki so ga v zadnjem času pretresli napadi islamskih skrajnežev, da so po svetu zaradi spopadov cela mesta zravnana z zemljo, ujetnike mučijo, družine pa stradajo do smrti.

“Mi smo prestrašeni zaradi terorističnih dejanj, a to ni nič v primerjavi z dogajanjem v državah, kjer noč in dan padajo bombe,” je dejal. “Dobro bi bilo, če bi se vsi sramovali, sramovali tega, da so ljudje, naši bratje in sestre, sposobni tega,” je dodal.

79-letni papež je v Assisi prispel s helikopterjem. Danes ima na programu kosilo z desetimi žrtvami vojne ter pogovor z verskimi dostojanstveniki, med njimi s carigrajskim patriarhom Bartolomejem I. in canterburyskim nadškofom Justinom Welbyjem. Na štiri oči naj bi se sešel tudi s po enim predstavnikom muslimanske in judovske skupnosti ter vodjo japonske šole budizma tendai Koeijem Morikawo.

Sledila bo zasebna molitev, nato pa se bodo verski dostojanstveniki sešli na skupni slovesnosti, kjer bo po en predstavnik vsake vere in en predstavnik žrtev vojne prebral sporočilo miru.

Gre za papežev drugi obisk v Assisiju, kraju sv. Frančiška Asiškega, po katerem se je papež poimenoval.

V Assisiju že od nedelje poteka srečanje verskih dostojanstvenikov z vsega sveta. S tovrstnimi srečanji je začel papež Janez Pavel II., tokratno pa je že 30. po vrsti. (sta)

pope-francis-roka-gor

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen