Padec azijskih borz, dvig dolarja

0

Na azijskih borzah so se tečaji delnic danes znižali in sledili četrtkovemu dogajanju na Wall Streetu. Padec je pripisati posledicam pritiskov na bančni sektor in padcu cen nafte. Dolar se je medtem okrepil.

Azijske vlagatelje je danes preplašilo razpoloženje na Wall Streetu, kjer so se tečaji v četrtek v povprečju znižali za odstotek, predvsem zaradi pritiskov na finančni sektor.

V četrtek se je cena delnice Deutsche Bank znižala za skoraj sedem odstotkov in tako dosegla novo najnižjo raven v zgodovino. Delnice banke so že več dni pod pritiskom, saj ji nemška vlada kljub že dlje časa trajajočim težavam ni pripravljena pomagati.

Čeprav Deutsche Bank trdi, da zaradi plačila 14 milijard dolarjev vredne kazni, ki ji jo je naložilo ameriško pravosodje zaradi prodaje spornih hipotekarnih vrednostnih papirjev, ne potrebuje državne pomoči, mediji poročajo, da stranke okrepljeno dvigujejo sredstva s svojih računov.

Pod pritiskom so tudi delnice banke Wells Fargo, in sicer zaradi škandala, ki so ga zakuhali zaposleni, ko so odpirali račune brez vednosti strank.

Po dveh dneh krepke rasti cen nafte zaradi Opecove odločitve, da zareže v dnevno proizvodnjo, se je nafta danes v Aziji pocenila, kar je prav tako vplivalo na gibanje delnic.

Najbolj se je danes znižal indeks Nikkei, kar je pripisati slabšim podatkom o inflaciji in potrošnji od pričakovanih. Ti namreč kažejo, da tretje največje svetovno gospodarstvo še naprej raste zelo počasi. Nikkei je trgovanje končal z 1,46-odstotnim padcem.

Na borzi v Šanghaju se trguje 0,20 odstotka nad izhodiščem, v Hongkongu pa je osrednji indeks doslej izgubil 1,54 odstotka.

Na borzi v Seulu se je trgovanje končalo z 1,12-odstotnim padcem vodilnega indeksa, v Sydneyju je ta izgubil 0,60 odstotka, v Singapurju pa 0,89 odstotka.

Na valutnih trgih se je dolar okrepil. Danes je njegov tečaj dosegel 101,55 jena (v četrtek ob približno enakem času 101,40 jena). Ameriški zelenec je pridobil tudi v primerjavi z evrom; skupna evropska valuta se je s četrtkovih 1,1230 dolarja danes spustila na 1,1215 dolarja. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen