Zaenkrat neuspešna tožba Mariborskega vodovoda zoper Kotnika

0

Sodnik Okrožnega sodišča v Mariboru je po poročanju časnika Večer razsodil, da Rajko Kotnik ni krnil ugleda Mariborskega vodovoda. Javno podjetje ga je tožilo zaradi domnevnega blatenja dobrega imena podjetja, ker je kot koordinator mariborskega samoorganiziranega sveta za varstvo uporabnikov javnih dobrin terjal pojasnila.

Samoorganizirani svet za varstvo uporabnikov javnih dobrin so lani ustanovili Mariborčani, združeni v samoorganizirane četrtne in krajevne skupnosti, da bi vzpostavili civilni nadzor nad delom javnih podjetij. Kot prvo javno podjetje za obravnavo so izbrali Mariborski vodovod, ki so mu poslali vrsto konkretnih vprašanj glede poslovanja, na katera pa nikoli niso dobili odgovorov.

Vložitev tožbe, v kateri je Mariborski vodovod zahteval od Kotnika 100.000 evrov odškodnine, je sledila, potem ko je samoorganizirani svet poslal 18 občinam, manjšinskim lastnikom Mariborskega vodovoda, dopis, v katerem jih je opozoril na domnevne nepravilnosti pri delovanju tega podjetja. Med drugim jih je opozoril na sporno sodelovanje Mariborskega vodovoda pri reševanju Športnega centra Pohorje.

Kot danes piše Večer, je bila tožba neuspešna. Sodba še ni pravnomočna, po ocenah Kotnika pa je bila odločitev sodnika pričakovana. “Iz tega se da sklepati, da javna podjetja ne morejo skrivati svoje dejavnosti, tudi negativnih ne, ampak morajo poslovati transparentno, zakonito in pregledno. To je lahko samo spodbuda, da bodo vodstva javnih podjetij ter predvsem mestna uprava in županstvo pričeli malce drugače gledati na odnos uporabnik-storitev. Mi moramo vedeti, kaj se dogaja z našim denarjem,” je povedal za Večer, po navedbah katerega gre za precedenčni primer tožbe javnega podjetja zoper občana odjemalca storitev javnega podjetja.

Direktor Mariborskega vodovoda Danilo Burnač sodbe ne komentira, je pa po poročanju Večera med pričanjem maja ocenil, da je bil Mariborski vodovod v letu dni ob 1,6 milijona evrov posla, predvsem zaradi usihanja neposrednih naročil občin, ki so manjšinski delničarji podjetja. Krivdo za to je pripisal članom omenjenega sveta in Kotniku. Mariborski vodovod se bo sicer na prvostopenjsko sodbo pritožil. (sta/ured)

mariborski-vodovod

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen