Na Hrvaškem se pripravljajo na nov begunski val, Madžari pa postavljajo nove žične ograje

1

Hrvaški notranji minister Vlaho Orepić je izjavil, da je Hrvaška pripravljena na morebiten nov begunski val ter da “fantastično” sodeluje s Madžarsko, Srbijo in Slovenijo. Po neuradnih podatkih naj bi hrvaška policija odpoklicala enote, ki so pomagale na obali, nazaj na vzhod države ob meji s Srbijo.

Hrvaški premier Tihomir Orešković je med nedavnim srečanjem z nemško kanclerko Angelo Merkel ponovil, da Hrvaška nima zmogljivosti za sprejem večjega števila beguncev. Potrdil je, da se bodo glede begunskega vala znova usklajevali z Avstrijo in Slovenijo.

Ali bo v Evropo znova pljusknil večji val beguncev in migrantov, bo odvisno predvsem od uspeha sporazuma o beguncih med Evropsko unijo in Turčijo, ter od nemške politike do migrantov.

Orepić je dejal, da je stanje glede migracij na Hrvaškem stabilno ter da ni indicev, da bi lahko izbruhnile težave. “Kaj se bo zgodilo v dveh urah ali dveh dneh, pa ne ve nihče,” je dejal za hrvaške medije.

Medtem je Madžarska napovedala, da bo zgradila dodatne žične ograje ob meji s Srbijo, kjer je po navedbah tamkajšnje komisije za begunce in migracije trenutno nekaj več kot 4000 beguncev, večjega pritiska migrantov na srbske meje pa ni. Madžarska vsak dan spusti v državo približno 30 migrantov iz Srbije.

Na Hrvaškem poročajo, da je notranje ministrstvo ravno zaradi priprav na nov begunski val vrnilo vse policiste v njihove policijske postaje v Slavoniji na vzhodu države, potem ko so bili razporejeni na obali kot pomoč med turistično sezono.

Na hrvaškem notranjem ministrstvu so pojasnili, da so policiste vrnili domov, ker se turistična sezona bliža koncu in so se na ta način izognili nepotrebnim stroškom za dodatne policiste ob obali.

Hrvaški policisti so v torek in sredo ustavili 54 prebežnikov, ki so z območja Reke skušali nezakonito vstopiti v Slovenijo. Na območju Matuljev nedaleč od mejnega prehoda Jelšane so ustavili skupino, v kateri so bili državljani Albanije in Afganistana.

Za prebežnike, ki so jih ustavili v Gorskem kotarju na območju Čabra, medtem še ugotavljajo identiteto in ostale okoliščine, je sporočila primorsko-goranska policijska uprava na svoji spletni strani.

Na Hrvaškem je trenutno približno 500 migrantov, med katerimi je nekaj več kot 200 prosilcev za azil. Ostali čakajo na izročitev v države, iz katerih so prišli na Hrvaško. (sta)

emigranti slovenija5kolona

Število komentarjev: 1
  1. pahurjanac pravi

    Vse je pod kontrolo, kot tudi, da je vsa soseska v Murglah odlično organizirana za sprejem le teh.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen