Merklova: Nemčija bo ostala Nemčija in izpostavila človečnost in pravno državo

0

Nemška kanclerka Angela Merkel je danes v nemškem parlamentu med razpravo o proračunu za prihodnje leto branila begunsko politiko in naslovila skrbi številnih Nemcev zaradi naraščajoče mednarodne grožnje. “Nemčija bo ostala Nemčija – z vsem, kar imamo radi in nam je drago,” je dejala. Zavzela se je tudi za združitev moči proti AfD.

Kot je še dejala Merklova, se je Nemčija vse od ustanovitve zvezne republike vedno znova spreminjala, spremembe pa niso slabe. Da Nemčija ostane trdna, pa potrebuje liberalnost, demokracijo, pravno državo in socialno tržno gospodarstvo. “To se ne bo spremenilo,” je poudarila in opozorila še na urejene finance, močno gospodarstvo, kohezijo, človečnost in pripravljenost pomagati, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Odločno je tudi zavrnila očitke, da vlada ni bila dejavna pri premagovanju begunske krize. “Razmere danes so bistveno boljše kot pred letom dni,” je ocenila in hkrati priznala, da je še veliko za postoriti.

V bran je nemška kanclerka vzela tudi dogovor med EU in Turčijo pri premagovanju begunske krize. Kot je dejala, je bil dogovor sprejet v obojestranskem interesu. “Odkar imamo ta dogovor, v Egejskem morju skorajda ni nihče več utonil. Gre tudi za model za prihodnje sporazume z Egiptom, Tunizijo in morda nekoč tudi z Libijo,” je še dejala.

V splošni proračunski razpravi v budenstagu se je Merklova dotaknila tudi strankarskega dogajanja v Nemčiji, predvsem nedavnega volilnega uspeha skrajno desne stranke Alternativa za Nemčijo (AfD) na lokalnih volitvah v Mecklenburgu-Predpomorjansko.

“Afd ni samo izziv za Krščansko demokratsko unijo, je izziv za vse nas v tej hiši,” je nemškim poslancem dejala Merklova. “Če bomo med sabo iskali zgolj samo majhno prednost, samo zato, da bi jo poceni odnesli na naslednjih volitvah, bodo zmagali le tisti, ki stavijo na parole in očitno preproste odgovore. Prepričana sem: Če ostanemo pri resnici, bomo zmagali (…) Najpomembneje, kar potrebujmo povrniti, je zaupanje ljudi,” je še dejala. (sta)

angela merkel kaze

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen