Latinsko-ameriški vplivneži: govor Trumpa v Mehiki je bil zadnji žebelj v njegovo krsto

0

Magenta CarpetRepublikanski predsedniški kandidat Donald Trump je po sredinem govoru o svoji imigracijski politiki izgubil podporo večine tistih redkih organizacij in posameznikov latinsko-ameriškega izvora, ki so podpirali njegovo kampanjo. Demokratka Hillary Clinton je medtem avgusta za kampanjo zbrala rekordnih 143 milijonov dolarjev.

Toliko denarja naenkrat še ni zbrala v nobenem mesecu doslej. Julija je na primer zbrala zase in za stranko 90 milijonov dolarjev, avgusta pa zase 62 milijonov, za stranko, ki bo denar delila kandidatom za kongres in druge položaje pa 81 milijonov.

Za nadaljevanje ofenzive proti Trumpu ima dobro organizirana kampanja Clintonove sedaj na voljo 62 milijonov dolarjev, v Trumpovem volilnem štabu pa se še niti niso uspeli dogovoriti, kje naj trošijo denar. Trump še ni sporočil, koliko je zbral avgusta in koliko denarja ima na voljo.

Trump je v sredo obiskal Mehiko, kamor ga je povabil predsednik Enrique Pena Nieto, ki si je s tem na glavo nakopal le težave. Trump se ni opravičil za žalitve Mehičanov in Mehike skozi kampanjo, sredi prestolnice južne sosede pa je ponovil, da bo gradil velik zid.

Po vrnitvi v domovino je Trump v Arizoni med drugim zagotovil, da pod njegovim vodstvom ne bo nobene možnosti, da nezakoniti priseljenci, ki jih je v ZDA okoli 12 milijonov, pridejo do zakonitega statusa ali državljanstva, če ne bodo šli prej domov in skušali priti nazaj po zakoniti poti. Zaradi tega ga zapuščajo redki zavezniki, ki jih nujno potrebuje za morebiten uspeh v državah, kot je Florida.

Če je bil namen Trumpovega govora o imigraciji utrditev podpore med belimi volivci držav Srednjega zahoda, je bil pri tem uspešen, čeprav je te volivce večinoma že imel na svoji strani. “S političnega vidika govor pomeni konec Donalda Trumpa. Sedaj sem res prepričan, da bo izgubil,” je dejal predsednik Latinskega partnerstva za konservativna načela Alfonso Aguilar, ki je do govora podpiral Trumpa, ker mu je ta obljubil, da bo umiril retoriko in politiko do priseljencev.

Izvršni predsednik Nacionalne latinsko-krščanske konference Tony Suarez je dejal, da jih je bilo nekaj iz skupnosti, ki so se izpostavili za Trumpa in ga skušali prepričati, naj bo razumen, sedaj pa so zmedeni in razočarani. Suarez je še v ponedeljek trdil, da bo Trump v sredo v govoru bolj sočuten, na njegovo žalost pa se to ni zgodilo.

Volilna matematika je trenutno zanesljivo na strani Hillary Clinton, ki ima glede na ankete po zveznih državah že zagotovljeno pot do 270 elektorskih glasov na volitvah 8. novembra. Možnost za Trumpa je sedaj le še kakšen nov, resnično velik škandal Clintonove razen Bengazija in elektronske pošte, ki sta že vračunana v ankete. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen