Duterte se primerja s Hitlerjem

0

Filipinski predsednik Rodrigo Duterte je danes smrtonosno vojno, ki jo od prevzema položaja vodi proti kriminalu, primerjal s prizadevanji nacističnega vodje Adolfa Hitlerja za iztrebljenje Judov. Ob tem je izjavil, da bi z veseljem pobil milijone odvisnikov od mamil, in okrcal kritike z Zahoda, ki nad njegovimi ukrepi izražajo zaskrbljenost.

Na Filipinih je bilo od Dutertejeve zasedbe predsedniškega položaja v boju proti preprodajalcem in odvisnikom od mamil v samo treh mesecih ubitih okoli 3000 ljudi. Zaradi tega si je filipinski predsednik nakopal nemalo kritikov, ki jih skrbi razkol vladavine prava v najbolj katoliški demokraciji v Aziji, navaja francoska tiskovna agencija AFP.

“Hitler je pobil tri milijone Judov. Na Filipinih je sedaj tri milijone odvisnikov od mamil. Z veseljem bi jih poklal,” je novinarjem v domačem mestu Davao povedal Duterte. Kot je dodal, ga kritiki zaradi njegove ostre politike proti mamilom označujejo za Hitlerjevega bratranca, pri čemer pa ne poznajo obsega problema mamil na Filipinih, navaja nemška tiskovna agencija dpa. V holokavstu je sicer umrlo šest milijonov Judov, ne trije, kakor je dejal Duterte.

Filipinski predsednik je danes izrekel tudi kritike na račun EU in ZDA zaradi neukrepanja ob begunski krizi. “Vi, ZDA, EU. Lahko me označite za karkoli. A nikoli nisem bil in nisem za hinavščino, kot ste vi,” je dejal. “Migranti bežijo z Bližnjega vzhoda, vi pa jih pustite gniti, nato pa vas skrbi smrt 1000, 2000, 3000 (ljudi),” je dodal.

Enainsedemdesetletni Duterte je maja na predsedniških volitvah zmagal prav z obljubo o odločni vojni proti mamilom. Od 30. junija, ko je prevzel položaj, do konca septembra je v policijskih operacijah umrlo 1247 ljudi, še 1721 pa v nepojasnjenih okoliščinah.

Duterte, nekdanji odvetnik in tožilec, je pripadnikom varnostnih sil obljubil imuniteto, če bi bili obtoženi umora. Že prvi dan na položaju je prebivalce barakarskega naselja v Manili pozval, naj ubijejo odvisnike od mamil v svoji skupnosti. V vojni proti kriminalu, ki jo je sprožil Duterte, na truplih ubitih, ki se ponavadi znajdejo sredi ceste, običajno leži kos kartona z napisom preprodajalec mamil ali odvisnik od mamil. Zato se je boja proti kriminalu prijelo ime kartonska pravica.

Filipinski predsednik se pogosto poslužuje trdih izrazov in kletvic, tudi na račun svetovnih voditeljev. Ameriškega predsednika Baracka Obamo je tako označil za sina prostitutke, generalnega sekretarja ZN Ban Ki Moona za bebca, EU pa je pokazala sredinec in ji ob tem zabrusil “j… se”.

Pred dnevi je nakazal tudi, da namerava znižati raven vojaških vezi z ZDA, dolgoletno filipinsko zaveznico, in namesto tega okrepiti odnose s Kitajsko in Rusijo. V tej luči namerava tudi ukiniti skupne vojaške vaje z ZDA. Državi sta doslej redno izvajali vojaške vaje, katerih cilj je bil Kitajsko odvrniti od njenih ozemeljskih teženj v Južnokitajskem morju. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen