Clintonova po televizijskem soočenju dobre volje, Trump napovedal ostrejše nastope

0

Demokratska predsedniška kandidatka Hillary Clinton se je dan po prvem televizijskem soočenju z republikancem Donaldom Trumpom v torek veselila dobrega nastopa, njen nasprotnik pa je najprej iskal krivdo za slab nastop drugje, nato pa enostavno razglasil zmago in napovedal, da bo naslednjič ostrejši.

Na vprašanje, ali si želi, da bi na soočenju, ki so ga analitiki in komentatorji razen izrazitih Trumpovih privržencev razglasili za zmago Clintonove, storil kaj drugače, je Trump odgovoril, da je želel govoriti o zunajzakonskih razmerjih nekdanjega predsednika ZDA Billa Clintona. Vendar pa naj bi mu to preprečilo spoštovanje do Chelsea Clinton, ki je bila v dvorani med soočenjem in spodbujala mamo.

Trump je zjutraj na televiziji Fox kritiziral voditelja televizije NBC Lesterja Holta, ki ga je takoj po soočenju v ponedeljek pohvalil, da je dobro opravil svoje delo. Holt je bil do republikanca nepošten, ker mu dvakrat oziroma trikrat ni pustil uiti z gladko lažjo – glede podpore vojni proti Iraku, glede gonje proti predsedniku ZDA Baracku Obami zaradi rojstnega lista in glede ustavnosti newyorške policijske politike “ustavi in pretipaj”, ki se ji je sedanji župan mesta odpovedal, ker je bila nepoštena do manjšin.

Nato je kritiziral mikrofon oziroma nekoga nedoločenega, ki naj bi mu ga nastavil preveč na tiho, zaradi česar se je moral nenehno sklanjati. Nekaj ur kasneje je bilo iskanja izgovorov konec in Trump je pred podporniki na Floridi spet zasijal v vsem svojem blišču ter enostavno razglasil zmago na soočenju, pri čemer se je skliceval na poplavo instantnih spletnih anket.

Med svojimi podporniki, ki so mu navdušeno kričali odobravanje za vsako besedo, se je daleč od “pokvarjene Hillary” spet počutil domače in udobno. Nasprotnico je lahko napadal brez bojazni, da bo udarila nazaj in ga spravila iz tira kot med soočenjem na univerzi Hofstra. Za njeno najmočnejše orožje je označil medije, ki so pokvarjeni tako kot demokratka, ker trdijo, da se je odrezala bolje.

Trump je nadaljeval z napadi, ki so se pokazali za učinkovite, čeprav jih med soočenjem ni znal pripeljati do pravega izraza. Ponavljal je, da je Clintonova že dolgo v politiki, vendar se Amerika še vedno sooča s številnimi težavami, kot sta uhajanje delovnih mest na tuje in terorizem.

Clintonova je medtem v Severni Karolini pogrevala najbolj kočljive trenutke iz soočenja za Trumpa. Več kot 80 odstotkov volivcev je že odločenih, ankete so izenačene in kandidata lovita še preostalih 20 odstotkov. Clintonova si želi utrditi in povečati podporo pri manjšinah in ženskah, da zmanjša zaostanek za Trumpom pri belih moških.

Zato je med drugim spet spomnila, da je Trump zmagovalko tekmovanja Miss Universe Alicio Machado imenoval za prašičko (miss piggy), ker se je preveč zredila in za miss sobaric, ker je latinskoameriškega izvora. V kampanji Clintonove ne skrivajo zadovoljstva, da je Trump padel v skrbno nastavljeno jamo. Dve uri po soočenju se je začel po medijih in spletu vrteti video Machadove, ki razlaga, kako hudo je bila užaljena in prizadeta, da “ta norec spet trosi neumnosti o njeni telesni teži”.

Clintonova je s tem Trumpu zadala udarec tako pri ženskah kot pri volivcih latinskoameriškega izvora pred 100 milijoni gledalcev. Soočenje si je v prenosu televizije NBC ogledalo 81,4 milijona ljudi, ostalo pa preko interneta. Zadnje predsedniško soočenje, ki je preseglo 80 milijonov gledalcev, je bilo pred 36 leti med Ronaldom Reaganom in Jimmyjem Carterjem.

Oglasila se je tudi filmska igralka in komedijantka Rosie O’Donnell, ki jo je Trump ponovno omenil tako kot na prvem soočenju republikanskih kandidatov. Clintonova je spomnila, da je ženskam govoril prasice, psice in gnoj, Trump pa je takoj pridal, da je tako govoril le o O’Donnellovi, ki si to menda zasluži. Igralka je preko Twitterja sporočila, da se je “oranžni anus” ponovno odprl. “Tip, ki ima pet otrok s tremi ženami, se nam postavlja za moralni kompas,” je sporočila.

Nekdanji guverner Vermonta in demokratski predsedniški kandidat Howard Dean je v torek še naprej pogreval domislico, da je bil Trump zaradi zariplosti, hitrega govoričenja, pogostega smrkanja in pitja vode morda pod vplivom kokaina. Dean je dejal, da si ne upa postaviti diagnoze na daljavo, ampak simptomi naj bi bili jasni. Družbena omrežja so zamisel pograbila kot vroče žemlje.

Clintonova je nadaljevala z napadi glede skrivanja davčnih napovedi in opozorila, da je Trump dejal, da ga neplačevanje davkov dela pametnega. “Če je on zaradi tega pameten, kaj smo potem vsi mi?” je vprašala Clintonova in dodala, da potem Trump ne da nič za vojake, veterane, šole in zdravstvo.

Američani tudi dan po soočenju od kandidatov niso slišali kaj prida več o njuni politiki, o tem, kako se bosta spopadala s teroristi, kako bosta zagotovila delovna mesta in podobno. Glede na razigranost Clintonove zaradi uspešnega spodnašanja Trumpa in glede na obljube republikanca, da bodo napadi na naslednjem soočenju še bolj ostri, tudi 9. oktobra v Missouriju ne bo kaj več vsebine. (sta)

donald-trump-hillary-clinton-tv-debata2

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen