Američani so se spomnili 15. obletnice terorističnih napadov 11. septembra

0

barack-obama-9-11Po ZDA so potekale številne slovesnosti v spomin na skoraj 3000 žrtev terorističnih napadov 11. septembra 2001, ki so jih izvedli teroristi Al Kaide v New Yorku, Washingtonu in Pensilvaniji. Čeprav sta predsedniška kandidata demokratov in republikancev začasno prekinila kampanjo, pa je bila v glavni vlogi Hillary Clinton.

68-letna demokratka je po uri in pol poslušanja imen žrtev 11. septembra v New Yorku slovesnost zapustila, policijski viri pa trdijo, da so ji, preden je vstopila v limuzino, malce klecala kolena. Njena kampanja je sporočila, da se je počutila “pregreto”, čeprav vreme v nedeljo ni bilo katastrofalno vroče-vlažno kot v petek in soboto.

Clintonovo so malce kasneje opazili, ko je prišla iz stanovanja hčerke Chelsee. Obrnila se je proti ljudem in rekla, da se počuti imenitno. Novica je omembe vredna zato, ker republikanski operativci, kot je nekdanji newyorški župan Rudy Giuliani, že več tednov širijo nepotrjene govorice, da je nekaj hudo narobe z njenim zdravjem.

Republikanec Donald Trump, ki je bil na isti slovesnosti s Clintonovo, čeprav precej daleč od nje, je kasneje držal besedo o prekinitvi kampanje in na vprašanje o slabosti Clintonove odgovoril, da ne ve nič o tem.

V New Yorku je bila množica na prizorišču terorističnih napadov, kjer sta danes poleg nove stolpnice WTC 1 spominski park in muzej, spet malce manjša kot leto prej, proslava pa je potekala tradicionalno. Opravili so po štiri minute molka ob časih, ko sta dve ugrabljeni letali zadeli nekdanji stolpnici dvojčka Svetovnega trgovinskega centra (WTC) in ko sta se dvojčka porušila.

Sorodniki žrtev 11. septembra so brali imena svojcev in povedali kakšno anekdoto, politiki pa so bili tiho in poslušali kot vse od leta 2011, odkar jim več ne dajo besede. Po mestu so se oglašali cerkveni zvonovi, znotraj cerkva pa so bile pridige posvečene obletnici.

Tako tudi v slovenski cerkvi sv. Cirila na Manhattnu, kjer je pater Krizolog dejal, da ameriški odgovor na napade ni izboljšal položaja, ter poudaril, da se zlo ne more premagati z zlom. Skliceval se je na papeža Frančiška, ki poudarja potrebo po odpuščanju.

Minister za domovinsko varnost ZDA Jeh Jonson je zjutraj na različnih televizijskih programih trdil, da so ZDA danes veliko bolj varne pred podobnimi napadi, kot je bil 11. septembra. Analitiki se strinjajo, o tem kakšen je položaj drugje po svetu, pa Johnson ni mogel odgovoriti z enakim prepričanjem.

Predsednik ZDA Barack Obama je imel spominski govor v Pentagonu, kjer je v napadu umrlo 184 ljudi. Govor je izkoristil za poziv Američanom, naj se ne pustijo deliti in izpostavil raznolikost kot eno največjih bogastev Amerike. Hote ali nehote je bilo to politično, saj demokrati Trumpa obtožujejo, da vnaša delitve.

Eno od letal, predvidenih za napad na kongresno palačo v Washingtonu, se je med poskusom upora ugrabljenih potnikov 11. septembra 2001 zrušilo nad poljem v Pensilvaniji pri kraju Shanksville in spominska slovesnost za 40 potniki in člani posadke je potekala tudi tam. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen