Zore na Brezjah: pravičniška drža do drugih ne more ničesar spremeniti, vsak mora začeti pri sebi!

9

Na praznik Marijinega vnebovzetja se je danes na Brezjah zbralo okoli 3500 ljudi. Ljubljanski nadškof Stanislav Zore je v osredji maši izpostavil pomen usmiljenja. Opozoril je, da pravičniška drža do drugih ne more ničesar spremeniti, temveč mora vsak začeti pri sebi.

Kot je pojasnil Zore, v letu usmiljenja presojamo vse oblike nasilja nad stvarstvom in nad človekom. Ob tem se je treba varovati skušnjave, da bi se pri presojanju spoštovanja stvarstva in človeka ozirali samo k sosedu.

“Kako pravičniški smo lahko, ko razgaljamo različne oblike izkoriščanja in krivic v svetu. Kako pretanjen občutek za pravico lahko pokažemo takrat, ko se bodisi v medijih bodisi v osebnih pogovorih ukvarjamo s tem, kar se dogaja v tretjem svetu, ali pa v tistih državah ali sistemih, ki nam zaradi ideoloških očal, ki jih nosimo, niso blizu, in zato brezobzirno kažemo s prstom nanje,” je dejal.

Kot je opozoril, se ob takšni pravičniški drži ne more nič spremeniti. Ko namreč na takšen način govorimo o izkoriščanju stvarstva in človeka, ostajamo do konca neusmiljeni. Svet pa postaja vedno bolj hladen in življenje vedno težje.

“Začeti moramo torej drugače. Dokler bomo spreminjali svet, ki je tam daleč, nekje zunaj, toliko časa se ne bo nikjer nič spremenilo. Dokler bomo govorili samo o tem, kakšen je naš sosed, bodo zidovi med nami z vsako besedo postali nekoliko višji,” je opozoril.

Usmiljeni pogled se mora najprej obrniti vase. Namesto govorjenja o tem, kaj vse bi morali storiti drugi, se mora vsak človek, ki resnično želi spremeniti ta svet, najprej vprašati, kaj je pripravljen narediti sam za večje spoštovanje do stvarstva in kaj je pripravljen narediti za večje spoštovanje do človeka, je izpostavil.

Dotaknil se je tudi vprašanja splava, ko se je vprašal: “Ali smo še narod, ki se veseli življenja? Ali smo narod, ki se veseli svojih otrok? Ali smo narod, ki svojim otrokom omogoča preživetje? Ali smo narod, ki tistim, ki so spočeti med nami, dovoli tudi, da se rodijo med nami?” Zore ima včasih občutek, da je “našemu narodu bolj pomemben medved v kočevskih gozdovih kakor pa otroci, ki v nemem kriku umirajo med nami, ker smo nehali biti usmiljeni, ker nočemo biti usmiljeni”.

Zoretovim besedam je danes na Brezjah prisluhnilo okoli 3500 ljudi. Številni so prišli na Brezje, da bi se zahvalili Mariji za uslišane prošnje ali pa, da bi se nanjo obrnili z novimi prošnjami. Na tisoče vernikov je na Brezje prišlo že v soboto in v nedeljo, ko se je zvrstilo več svetih maš, veliko pa jih pričakujejo tudi danes popoldne.

Kot je po končani maši dejal Zore, številke niti niso pomembne. “Ljudje smo zelo okuženi z kvantiteto, števili, ampak na zadnje je pomembno le srce vsakega posameznika, ki pride sem zaradi Boga, da doživi usmiljenje in ga nese v vsakdanje življenje in ga tam živi,” je izpostavil.

Za današnji praznik je ključno sporočilo veselja, “kajti Marijino vnebovzetje je za vse nas sporočilo, da se naše življenje ne izteka na tej zemlji, ampak da smo rojeni za večnost in to mora osvoboditi človeka tudi na tej zemlji,” je poudaril Zore.

Veliki šmaren je pri slovenskem narodu že stoletja posebno priljubljen čas romanj v razna Marijina svetišča. Tako tudi na Brezje k Mariji Pomagaj, zavetnici slovenskega naroda. Na Brezjah, ki so razglašene za Marijino narodno svetišče, je bila tudi letos obnovljena posvetitev slovenskega naroda Mariji iz leta 1992, prvega leta samostojnosti slovenske države.

Nekaj dni pred praznikom so se pri Mariji Pomagaj tako kot vsako leto zbrale tudi romske družine iz cele Slovenije, s katerimi je prišel tudi koordinator za pastoralo Romov pri Slovenski škofovski konferenci Peter Kokotec. Tako kot prejšnja leta je tudi letos na Brezjah med 300 in 400 Romov, ki kampirajo na Črnivcu. (sta)

stanislav zore

Št. komentarjev: 9
 1. miha pravi

  Zelo lepe besede svetega moža Zoreta! Vse se najprej začne pri nas, šele potem lahko začnemo pri drugih – karkoli!

 2. Petrovc pravi

  JOJ, TOVARIŠ ZORE, VAŠE NATEGOVANJE KRIČI DO NEBES!
  1. Iz Biblije, stare zaveze, je znano, da je bil Jezus ubog! Celo obleko je imel sposjeno! Pa vi, v RKC!? Na račun Europske lakote in 30% smrti zaradi lakote, ste zgradili svoje bogastvo, z davki in odpustki!
  2. Vaša ljubezen do bližnjega se najbolj kaže v odnosih do protestantov, pobijali ste jih ko zajce!
  3. Prvi ste v letu osamosvojitve pristavili lonec k trganju telesa nacije! Gozdovi, pa polja, pa zidovi,….
  4. Jezus je pred smrtjo obsodil zločinca na pekel! Vi pa ste vabili zkločince v našo skupnost!
  Tovariš Zore! Vaša pasja procesija pač ni za razumne več zanimiva! najprej se spremenite, dokažite in po tem pridigajte!

 3. beno pravi

  Komunisti in Kučan z njimi na čelu, se spet močno držijo za glave. Oni so ravno obratno – bili navajeni grebsti najprej in predvsem za svoj žep.

 4. Petrovc pravi

  TAKOLE LAŽEJO: Hillary Clinton je odobrila transfer v višini 20% od US proizvedenega, obogatenega, urana Putinovi Rusiji! Kjer je šlo na račun družine Clinton 145 miljonov $! Zraven pa obtožuje trumpa da bo US prodal Rusiji!!!

 5. Petrovc pravi

  RAZKOL, v katerem je TKC, tudi preko inkvizicije, pobila svoje nasprotnike, je bil, docela nepojasnjen, do sedaj, v tem, NAJ BO RKC BOGATA ALI REVNA!?
  IN RKC SE JE ODLOČILA ZA ZLATO, NE ZA DUŠE!
  Primer: če želite otroka krstiti, morate biti “šolan” v ustanovi RKC, ne zgol starši, tudi botri! In to je treba plačati! Sam krst je treba plačati!!!!
  Tega sveto pismo, ne stare, ne nove, zaveze ne pozna!
  Krst je globoka in čutna volja roditeljev, izhajajoč iz svoje vere, da otroka zaupajo Bogu! Da ga pridružijo telesu Jezusa!
  In za to vam RKC izstavlja račune!!!!!
  Lepo vas prosim, kje je tu morala!
  Tovariš Zore, VI STE ZADNJI, KI LAHKO, PRED BOGOM, PRIDIGATE!

 6. Slovenc pravi

  Petrofc, dans si pa šlampast. Zore je v enem stafku skritiziro Hilaričko v nulo, pa si to spregledo, ker hitro čitaš… Kaj takega proti levakarom pri nas še javno ni doben reko!
  …Začeti moramo torej drugače. Dokler bomo spreminjali svet, ki je tam daleč, nekje zunaj, toliko časa se ne bo nikjer nič spremenilo…

 7. dzi nu nje ja pravi

  RKC je najbolj zločinska institucija na svetu.
  Na sodni dan bo jok in stok in škripanje z zobmi.

 8. Petrovc pravi

  Tovariš Zore! Tvoj pogled, kot pogled tvojega mafijskega Argentinskega botra Frančipka je HLADEN in besede so prazne!
  PA TE JAZ FPRAŠAM!
  ZAKAJ SI ZAŠČITIL GORENSKEGA KRIMINALCA, ŽUPNIKA URBANIJO FRANCA!? To, da je vaščanki naredil froca me ne zanima! To pa, da je uničil 700 let staro cerkev na Dovjem pa je kulturni zločin vreden oznake kriminal! Ta zločinec je bil tudi župnik na Janševi poroki!
  In POD TRIGLAVOM JE NABIL PLOŠČO, kjer je napisana zgodovinska laž, DA STA KRANCE KRSTILA CIRIL IN METOD!!!!!!!!
  MARŠ, RKC!

 9. dzi nu nje ja pravi

  RKC naj vrne premoženje,ki si ga je pridobila z laganjem,goljufanjem…
  Začne naj pri sebi!!!

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen