V Turčiji zahtevajo dvojno dosmrtno kazen za Gülena plus 1.900 let zapora

0

Turško tožilstvo zahteva dvojno dosmrtno kazen za klerika Fethullaha Gülena, ki mu Ankara pripisuje odgovornost za spodleteli puč pred mesecem dni. Tožilstvo poleg dvojne dosmrtne ječe zanj zahteva še obsodbo na 1.900 let zapora, poroča francoska tiskovna agencija AFP. V državi se po puču nadaljujejo hišne preiskave in pridržanja.

Obtožnica, dolga 2527 strani, v ZDA živečega klerika Gülena bremeni “nasilnega poskusa uničenja ustavnega reda” in “oblikovanja ter vodenja oborožene teroristične skupine”, AFP povzema poročanje turške tiskovne agencije Anadolu.

V Turčiji se medtem po spodletelem puču nadaljujejo preiskave in pripori domnevno vpletenih v poskus državnega udara. Po poročanju nemške tiskovne agencije dpa je turška policija izvedla hišne preiskave v 44 podjetjih ter izdala naloge za pridržanje 120 vodilnih v podjetjih.

Policija je priprla tudi Ardo Akina, novinarja turškega časnika Hürriyet.

Evropska zveza novinarjev (EFJ) opozarja, da je trenutno v Turčiji aretiranih 68 novinarjev. Več kot polovica jih je bila pridržanih že pred pučem, med njimi nekaj kurdskih novinarjev, navaja dpa.

Turške oblasti so doslej v povezavi s spodletelim pučem pridržale že več kot 17.000 ljudi, med njimi poslovneže, sodnike, tožilce, javne uslužbence na ministrstvih, policiste in vojake, še poroča dpa. (sta)

gulen

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen