V migrantskem getu v Calaisu že okoli 9000 migrantov

0

Število ljudi v migrantskem taborišču v francoskem pristaniškem mestu Calais je letos poleti občutno naraslo. Po podatkih novega štetja naj bi v njem živelo 6900 migrantov, kar je največ doslej, so sporočile lokalne oblasti. Humanitarne in begunske organizacije so poročale celo o 9000 ljudeh, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Oblasti si že mesece prizadevajo, da bi zmanjšale število prebivalcev taborišča. Ti tam vztrajajo, ker upajo na nadaljevanje poti proti Veliki Britaniji.

Lansko jesen so oblasti v taborišču naštele 6000 ljudi, junija pa so poročali o številki 4500.

Francosko sodišče je minuli petek zavrnilo namero oblasti v Calaisu, da bi v taborišču zaprli trgovine in okrepčevalnice brez dovoljenj za obratovanje. Kot je zapisalo v utemeljitvi, imajo ti objekti med drugim pomembno socialno vlogo, saj lahko migranti tam jedo njihove domače jedi po zelo nizkih cenah.

Oblasti so kot razlog za načrtovano zaprtje navedle neustrezne higienske razmere.

Francoske oblasti so v preteklosti taborišče, ki se ga je zaradi izredno slabih bivalnih pogojev prijelo ime džungla, poskušale že večkrat zapreti. Ne glede na obljube o nadomestni namestitvi po centrih drugod po državi mnogi Calaisa nočejo zapustiti, saj je to najugodnejša točka, če se želijo nezakonito prebiti prek Rokavskega preliva.

Oblastem je iz “džungle” od lanskega leta v namestitvene centre po državi sicer uspelo preseliti skupno 5300 migrantov, še navaja dpa. (sta)

calais migrantski geto

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen