Število žrtev potresa v osrednji Italiji narašča, najmanj 21 mrtvih in milijonska škoda

0

italija potresDavišnji silovit potres, ki je z močjo 6,0 prizadel pokrajini Perugia in Rieti v osrednji Italiji, je po prvih ocenah povzročil veliko gmotno škodo in terjal smrtne žrtve. Za zdaj poročajo o najmanj 21 mrtvih, še več naj bi jih bilo pod ruševinami, poročajo tuje tiskovne agencije. Tla so se od prvega potresa še večkrat močno stresla. Sledilo je več kot 50 popotresnih sunkov.

Prvi sunek z močjo 6,0 je ob 3.36 po srednjeevropskem času, ko so vsi še spali, je imel po poročanju italijanske tiskovne agencije Ansa žarišče na le štirih kilometrih globine v bližini mest Accumoli in Amatrice v Rietiju.

Sledila sta močna sunka ob 4.32 in 4.33 z žariščema v bližini mest Norcia, Castelsantangelo sul Nerain Arquata del Tronto. Tudi ta potresna sunka sta imela zelo plitko žarišče, okoli 9 kilometrov pod zemeljskim površjem. Tla so se od takrat stresla še več kot 50-krat.

Iz več omenjenih krajev poročajo o smrtnih žrtvah, tudi iz Pescare del Tronto so sporočili, da je mestno središče v ruševinah.

Gre za območje, ki so ga v preteklosti že prizadeli močni potresi. Vsi se še spomnijo rušilnega potresa v mestu L’Aquila, ki je aprila 2009 zahteval več kot 300 življenj in povzročil ogromno gmotno škodo. L’Aquila leži le okoli 150 kilometrov jugovzhodno od žarišča tokratnega potresa. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen