Starši žrtev iz Bengazija tožijo Clintonovo

0

Svojci dveh ameriških varnostnikov, ki sta bila ubita leta 2012 v napadu na ameriški konzulat v libijskem Bengaziju, so v ponedeljek vložili tožbo proti demokratski predsedniški kandidatki Hillary Clinton. Nekdanji državni sekretarki zaradi, kot pravijo, lahkomiselnega ravnanja z zaupnimi informacijami, pripisujejo krivdo za smrti.

Clintonova je kot ameriška zunanja ministrica z uradnimi vladnimi dokumenti rokovala na zasebnem strežniku na svojem domu, kar je po mnenju kritikov ameriško uradno dopisovanje izpostavilo morebitnim hekerskim napadom tujih vlad in teroristov. V času njenega ministrovanja je prišlo tudi do napada v Bengaziju, spominja nemška tiskovna agencija dpa.

Ameriško pravosodno ministrstvo je prejšnji mesec zaprlo preiskavo Clintonove zaradi uporabe zasebnega strežnika elektronske pošte v času vodenja State Departmenta, potem ko je preiskovalni urad FBI sklenil, da tožilstvu ne bo priporočil vložitve kazenske ovadbe proti njej. So pa v FBI hkrati poudarili, da je bila Clintonova pri ravnanju z zaupnimi informacijami skrajno neprevidna.

Kljub odločitvi pravosodja si politični sovražniki Clintonove njeno sporno ravnanje prizadevajo ohraniti pri življenju, tudi s povezovanjem z napadom v Bengaziju pred skoraj štirimi leti.

Starši dveh ameriških varnostnikov konzulata v Bengaziju so morda tudi zaradi tega v ponedeljek vložili tožbo proti Clintonovi. V njej trdijo, da so teroristi lahko ugotovili, kje sta se varnostnika nahajala, ker so lahko prišli do zasebnega strežnika Clintonove.

V napadu na konzulat v Bengaziju 11. septembra 2012 so umrli štirje Američani, med njimi ameriški veleposlanik v Libiji Christopher Stevens. (sta)

10296663_1513658248924424_1906119732_n

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen