Neurje v vzhodni Sloveniji odkrivalo strehe in zalivalo objekte

0

Neurje, ki se je v ponedeljek popoldne razbesnelo nad vzhodno polovico Slovenije, je povzročilo veliko nevšečnosti, zlasti na območju Koroške, Štajerske in Dolenjske. Ponekod še danes nadaljujejo s črpanjem vode iz zalitih objektov in prekrivanjem streh, ki jih je odkril veter ali naluknjala toča.

Meteorna voda je zalivala prostore stanovanjskih in poslovnih objektov, močan veter je odkrival strehe in podiral drevesa na prometnice, iz več krajev so poročali o debelejši toči.

To še posebej velja za Maribor, kjer je toča po zaenkrat znanih podatkih poškodovala strehe več kot 70 objektov. Po besedah vodje mariborske izpostave Uprave RS za zaščito in reševanje Ivanke Grilanc je bilo najhuje v mestni četrti Tezno, kjer je padala tudi za jajce velika toča. V intervenciji je sodelovalo okoli 200 gasilcev, ki so med drugim izčrpali meteorno vodo iz 95 objektov.

Gasilci so morali zaradi toče med drugim prekrivati strehe tudi v občinah Selnica ob Dravi, Hoče-Slivnica in Kidričevo ter odstranjevati meteorno vodo iz več objektov v občinah Ruše, Starše, Miklavž na Dravskem polju, Rače-Fram, Zreče in Duplek. Treba je bilo tudi čistiti gramoz s cestišč in odstranjevati padla drevesa.

Na Ptuju je voda po navedbah Uprave RS za zaščito in reševanje zalila kamp, v naselju Osluševci v občini Ormož je strela zanetila požar na gospodarskem objektu. V Medlogu pri Celju je zaradi udara strele zagorel hangar športnega letališča Levec.

Veliko težav je bilo tudi na Koroškem. V Podgorju pri Slovenj Gradcu je zaradi močnega neurja meteorna voda zalila vhod v cerkev in več stanovanjskih objektov, v Legnu je bil zaradi podrtih dreves in zamašenih propustov močno moten cestni promet. V naselju Mislinjska Dobrava in Šmartno je meteorna voda zalivala kletne prostore stanovanjskih objektov, narasel potok Homšnica pa ogrožal dve stanovanjski hiši. V Šmartnem pri Slovenj Gradcu je meteorna voda zalila devet stanovanjskih objektov, župnijski urad ter vrtni center.

Zaradi vetra, ki je podiral drevesa, so imeli težave tudi v Pomurju in na Dolenjskem. V Brežicah so bile motnje v oskrbi z električno energijo, v Bistrici ob Sotli so gasilci reševali pohodnico, ki je ostala ujeta na odročni lokaciji med neurjem.

V osrednjem delu države je težave povzročal zlasti močan veter, ki je poškodoval ostrešja nekaterih stanovanjskih objektov na območju Ljubljane in Moravč.

Tudi današnji popoldan po napovedi agencije za okolje sicer ne bo minil brez ploh in neviht. Te se lahko sredi dneva in popoldne pojavijo zlasti v notranjosti države.

Neurje je povzročilo škodo tudi v sosednji Avstriji. Zaradi razmočenega terena se je v ponedeljek utrgal plaz na avstrijski strani prelaza Ljubelj, a so ga kmalu očistili, zato je cesta danes ponovno prevozna. Kot je razvidno iz posnetka, ki ga je objavil lokalni časnik Kronen Zeitung, je bil med razsutim kamenjem ujet avtomobil s slovenskimi registrskimi tablicami. (sta)

toca2

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen