Erdoganu po spodletelem vojaškem udaru močna rast podpore, sedaj ga podpira že skoraj 70% volivcev

0

Podpora turškemu predsedniku Recepu Tayyipu Erdoganu je po julijskem spodletelem poskusu vojaškega udara narasla za več kot 20 odstotnih točk in dosegla najvišjo raven po njegovi izvolitvi pred dvema letoma, kažejo danes objavljeni rezultati javnomnenjske raziskave. Podpira ga 67,6 odstotka volivcev, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

V raziskavo, izvedeno med 28. julijem in 1. avgustom, je bilo vključenih 1275 ljudi. V primerjavi z raziskavo, izvedeno konec junija, je podpora Erdoganu narasla za 21 odstotnih točk.

Erdogan je najvišjo podporo doslej užival v začetku leta 2012, ko je opravljal tretji mandat predsednika vlade. Takrat ga je podpiralo 71,1 odstotka volivcev. Avgusta 2014 je bil z 52 odstotki glasov izvoljen za predsednika, od takrat pa mu “števec” podpore ni nikdar pokazal več kot 50 odstotkov.

Namestnik premierja Mehmet Simsek je rezultat raziskave na Twitterju označil za pokazatelja močne podpore javnosti Erdoganovemu soočanju s poskusom udara.

Podpora je zrasla tudi premierju Binaliju Yildirimu, ki ga podpira 58 odstotkov volivcev, kar je za 18 odstotnih točk več kot minuli mesec.

Po poročanju nemške tiskovne agencije dpa, ki se sklicuje na vladne vire, so turške oblasti po spodletelem poskusu udara 15. julija pridržale skupno 35.022 oseb, od tega so jih 17.740 uradno aretirali po nalogu sodišča. 5685 od pridržanih jih mora še stopiti pred sodnika, preostale pa so že izpustili. (sta)

erdogan roke narazen

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen