V Kölnu protesti Pegide in njenih nasprotnikov, policija v visoki pripravljenosti

0

Na trgu pri železniški postaji v Kölnu, kjer je za silvestrovo kakih tisoč moških večinoma tujega porekla nadlegovalo in ropalo ženske, se je danes zbralo okoli 450 privržencev skrajno desnega, do priseljencev sovražnega gibanja Pegida, med njimi tudi nekateri policistom znani huligani. Obenem se je zbralo kakih 1300 njihovih nasprotnikov.

Policija je v visoki pripravljenosti in se boji izgredov. “Vzdušje je zelo napeto,” nemška tiskovna agencija dpa navaja tiskovno predstavnico nemške zvezne policije. Tudi predstavnik kölnske policije ocenjuje, da vlada na trgu “agresivno vzdušje”. Dpa je že pred začetkom protestov poročala o približno 1700 vpoklicanih policistih.

Med protestniki so številni privrženci Pegide, ki so v Köln pripotovali z vlaki iz Porurja. Opremljeni so z nemškimi zastavami ter napisi, kot sta “Rapefugees not welcome” (begunci-posiljevalci niso dobrodošli) in “Nemčija je preživela vojno, kugo in kolero, ali bo Merklovo?”. Vzklikajo “Merklova ven”, na kar njihovi nasprotniki odgovarjajo z “Nacisti ven”.

Pegida, ki sicer izvira iz Dresdna, a ima svojo vejo tudi v Severnem Porenju-Vestfaliji, je za danes pozvala k protestom pod geslom “Pegida ščiti!”. Nemce naj bi namreč to gibanje “ščitilo” pred islamom in priseljenci ter posledično dogodki, kakršni so v Kölnu potekali za silvestrovo.

Že pred protesti skrajne desnice in protidemonstracijami se je danes okoli poldneva pred kölnsko katedralo zbralo kakih 500 žensk, ki so s precej hrupa – med drugim s piščalkami in lonci – izrazile svojo jezo zaradi spolnega nasilja. Nosile so napise, kot sta “Ne pomeni ne!” in “Zaščitimo ženske in otroke!”. (sta)

pegida2

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen