“V dobri veri, da delam prav, sem…” Vodič za prav vse situacije, ko nas razkrinkajo.

1

vinko gorenak1Piše: dr. Vinko Gorenak, poslanec SDS

Pravo, pravičnost, zakonitost, strokovnost, transparentnost, poštenost, etičnost, novi obrazi v politiki in še kaj bi se našlo v besednjaku Mira Cerarja, seveda v predvolilnem času leta 2014. Danes je povsem jasno, da so bile to predvolilne floskule ali v prispodobi povedano »črvi« na trneku in ribiški palici Mira Cerarja s katerimi je lovil naivne volilce. Zelo uspešen je bil. Na volitvah je s floskulo o novih obrazih in pravu, pravičnosti, zakonitosti, strokovnosti, transparentnosti, poštenosti, etičnosti in še čem, zmagal. Toda poglejmo enega od teh novih obrazov iz katerega kar puhti pravo, pravičnost, zakonitost, strokovnost, transparentnost, poštenost, etičnost in še kaj. Seveda mislim na finančnega ministra Dušana Mramorja.
V času, ko je še vodil Ekonomsko fakulteto, si je dobesedno izmislil dodatek za pripravljenost profesorjev, med katerimi je bil seveda tudi sam in sedanja visokošolska ministrica Maja Makovec Brenčičeva, ter še nekaj ducatov »poštenjakov. Kar 45.000 evrov si je dal izplačati na ta račun v nekaj letih. Danes pa pravi, da je to storil “v dobri veri, da dela prav«, pa tudi »najnižji davki so bili plačani zato«. Pazite »v dobri veri, da dela prav«.
Ko so pristojni tako njegovo početje razglasili za nezakonito, pa je Mramor dejal, da bo v skladu z zakonom vrnil preveč izplačan denar za 10 mesecev, v znesku manj kot 4.000 evrov. Ja res je, za 10 mesecev in to v nekaj obrokih. Vse ostalo pa bo v skladu z zakonom zadržal. Nezakonito si je torej izplačal 45.000 evrov, zakonito bo na obroke vrnil manj kot 4.000 evrov, 41.000 evrov pa bo pravno, pravično, zakonito, strokovno, transparentno, pošteno in etično, trajno pospravil v svoj žep. Miro Cerar pa ga pri tem zagovarja. V normalnih državah bi temu rekli narobe svet, v Sloveniji pa vsakdanja realnost. Naredimo še nekaj primerjav in si postavimo še nekaj vprašanj.
Kaj bi se zgodilo nezaposleni materi treh otrok, ki bi v trgovini ukradla nekaj sladkarij za svoje lačne otroke in bi rekla, da je to naredila »v dobri veri, da dela prav« saj kot mati mora nahraniti lačne otroke in nima denarja?
Kaj bi se zgodilo državljanu, ki bi v naselju, kjer je omejitev hitrosti 50 kilometrov na uro, vozil 70 kilometrov na uro in bi ga ustavili policisti, državljan pa bi jim povedal, da se mu mudi v službo, da je spregledal prometni znak in je »v dobri veri, da dela prav« in da ne bo zamudil v službo pač vozil 70 kilometrov na uro?
Kaj bi se zgodilo študentu, ki bi ga profesor na izpitu dobil pri prepisovanju iz knjige, študent pa bi svoje ravnanje pojasnil s tem, da je prepisoval »v dobri veri, da dela prav« saj vendarle za pozitivno oceno potrebuje pravilen odgovor?
Kaj bi se zgodilo računovodkinji, ki bo odstotek od vsakega plačanega računa podjetja nakazala na svoj račun, svoje ravnanje pa bi pojasnila s tem, da je to storila »v dobri veri, da dela prav«, saj je njena plača glede na njene potrebe pač prenizka?
Odgovore na gornja vprašanja poznamo vsi. In kaj se bo zgodilo Dušanu Mramorju? Očitno nič. Ker ga ščiti prav Miro Cerar, ki je volitve dobil s floskulami o  pravu, pravičnosti, zakonitosti, strokovnosti, transparentnosti, poštenosti, etičnosti in še čem. Na naslednjih volitvah utegne tudi Dušan Mramor nastopiti, kot nov obraz neke nove stranke, ki je danes sploh še ni. Tako pač je z novimi obrazi. Kazen lahko izrečejo le volilci.

Število komentarjev: 1
  1. krizarka pravi

    kako lepo ga je oštel Krivic, kot zadnjega telebana, dokazal je Gorenaku Piškotku, da manipulira, da si privošči raven govora, ki ne sodi v parlament. zato tudi Piškotek; ker Noriški gonič nagradi za njegova potvarjanja vsakič s tistim, kar je ostalo od garažne zabave

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen