V Avstriji lani 90.000 prošenj za azil, vlada išče načine za zajezitev migrantov

1

Avstrija je lani prejela okoli 90.000 prošenj za azil, kar je dobrih 200 odstotkov več kot leto poprej. V vladni koaliciji na Dunaju se spričo navala migrantov strinjajo, da je treba v prihodnje v državo spustiti manj beguncev in jih manj tudi imeti na svojih tleh. Ni pa še soglasja, kako to doseči, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Kot po današnjem zasedanju vlade poroča APA, sta članici koalicije, ljudska stranka (ÖVP) in socialdemokrati (SPÖ), še vedno nekoliko vsaka ne svojem bregu, kako doseči, da bo v državo prišlo in tam tudi ostalo manj beguncev. Avstrijski kancler Werner Faymann iz SPÖ in njegov vicekancler Reinhold Mitterlehner iz ljudske stranke sicer v zvezi s tem danes nista bila preveč konkretna.

Faymann je že v ponedeljek razkril, da želi preveriti, kako bi lahko Avstrija na svojih mejah ustavila in zavračala ekonomske migrante. Tudi danes je bilo očitno, da kancler stavi na ostrejši nadzor na mejah. “Če bolj nadziraš, več ugotoviš,” je menil Faymann.

Če nekdo po njegovih besedah ne more prepričljivo pojasniti, zakaj si želi v državo, potem mu tudi ne bodo dovolili vstopa. Faymann je še povedal, da je notranjemu, zunanjemu in obrambnemu ministrstvu naročil izdelavo izvedenskega menja, s katerim naj bi razjasnili, kaj vse je na meji pravno mogoče storiti.

Vicekancler Mitterlehner je na drugi strani ponovil stališče ÖVP, da je Avstrija preveč privlačna za migrante, ko gre za socialne storitve. Po njegovem mnenju bi morali poskrbeti, da socialni sistem ne bi bil več tisto, kar migrante priteguje v Avstrijo.

Poudaril je še, da bi morali v državi določiti “zgornjo mejo”, ko gre za število beguncev. To mejo naj bi dejansko že dosegli, o tem bodo podrobneje govorili prihodnji teden na sestanku s predstavniki avstrijskih zveznih dežel, je dodal.

Mitterlehner je danes tudi izrazil ogorčenje, da se v zvezi z begunsko krizo nič ne dogaja na ravni EU, poudaril pa tudi, da je t. i. tranzitni dogovor med Nemčijo in Avstrijo – Nemčija se je jeseni odločila, da mejo odpre za begunce, čemur je nato sledila Avstrija – ničen.

Avstrija bi morala zato poslati signal, s katerim bi tudi posredovala, da je “kulture dobrodošlice” konec. Faymann je na to odgovoril, da ni sam nikogar povabil, da nikogar ne vabi in da tudi vlada ni nikogar povabila.

Avstrijsko notranje ministrstvo je medtem danes objavilo, da so letos prejeli 90.000 prošenj za azil, kar je trikrat več kot leta 2014, ko je bilo teh prošenj 28.000. Avstrija, ki šteje 8,5 milijona prebivalcev, se tako uvršča med članice EU, ki so glede na lastno prebivalstvo sprejele največje število beguncev, sicer manj kot Nemčija ali Švedska.

Največ prošenj za azil so lani v Avstriji vložili Afganistanci, in sicer 25.202, tesno jim sledijo Sirci s 25.064 prošnjami. Na tretjem mestu so Iračani s 13.528 prošnjami.

To sicer ni največje število prošenj za azil v sodobni zgodovini Avstriji. Leta 1956, v času madžarske revolucije, jih je prejela 170.000, navaja APA.

Na avstrijskem mejnem prehodu Špilje medtem vse od 6. januarja niso registrirali nobenega begunca več, tok beguncev iz Slovenije naj bi se preusmeril na Koroško. Vmesni čas so izkoristili za urejanje meje, čeprav je nadaljnja postavitev 3,7 metra dolge ograje na prehodu do tega tedna mirovala.

Z deli na ograji naj bi avstrijska vojska skupaj z za to izbranim podjetjem znova začela danes. Po navedbah vojske morajo postaviti še dva kilometra ograje. (sta)

emigranti avstrija3avto

Število komentarjev: 1
  1. jože pravi

    Za slovenske, oziroma jugoslovanske pojme razmišljajo zelo čudno!
    Trenutna vlada dela (in nič ne razmišlja) v povsem kontra smeri Logično, saj so posrani pa tudi svojih neštetih koruptivnih dejanj se bojijo kot hudič križa! Na ves glas vpijejo: ostanite pri nas, ostanite pri nas…Kučan ma vas rad!

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen