Tudi na Hrvaškem glasne politične debate glede beguncev

0

Mednarodni sekretar stranke HDZ Miro Kovač je v soboto dejal, da Hrvaška ne bo in ne sme postati zbirni center za begunce in bo, če bo to potrebno, tudi zaprla meje. Na njegove besede se je danes odzval hrvaški notranji minister Ranko Ostojić rekoč, da Hrvaška do sedaj ni postala žariščna točka in da bo o tem namesto Kovača odločal nekdo drug.

Kovač, sekretar največje hrvaške opozicijske stranke HDZ, ki je na čelu desne koalicije iz lanskih novembrskih volitev izšla kot relativna zmagovalka, je za dnevnik hrvaške televizije v soboto dejal, da Hrvaška ne sme postati zbirni center ter da mora biti glede beguncev ostra in učinkovita. Če bo potrebno, tudi zapreti meje in jih fizično zavarovati, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina.

Aktualni notranji minister Ostojić je v odzivu na Kovačeve besede državljane na Facebooku danes pomiril, da naj nikar ne skrbijo, saj Hrvaška doslej ni postala “hot spot”, in da bo o tem namesto Kovača odločal nekdo drug.

Če Slovenija in Avstrija zapreta meje, bo to morala storiti tudi Hrvaška, kar bo izzvalo učinek domin, zato bo to morala storiti tudi Srbija do Makedonije, je morebitne poteze nove hrvaške vlade sicer komentiral Kovač.

Hrvaška po njegovem dolgoročno nikakor ne more biti zbirni center Evropske unije, saj si begunci ne želijo ostati na Hrvaškem, ampak želijo oditi na sever.

Če bi bilo potrebno zapreti meje, bomo razmislili tudi o njeni fizični zaščiti in nova hrvaška vlada bo morala o tem sprejeti odločitev, je še opozoril Kovač. Ob tem je spomnil, da so v Sloveniji postavili žično ograjo, delno pa tudi v Avstriji.

Na vprašanje, ali tudi Hrvaška razmišlja o postavitvi žične ograje, je Kovač dejal, da v saboru doslej še niso sprejeli stališča do tega, ob tem pa napovedal, da bo Hrvaška v petek dobila novo vlado, ki bo zelo hitro zavzela stališče do begunske krize, še poroča Hina. (sta)

emigranti vlak2

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen