Svet zavoda Ksevt sprejel odstop direktorja Mihe Turšiča

0

Svet javnega zavoda Kulturno središče evropskih vesoljskih tehnologij (Ksevt) je na torkovi seji sprejel nepreklicni odstop Mihe Turšiča z mesta direktorja. Predsednik sveta zavoda Andrej Poklič je za STA povedal, da Turšič ostaja zaposlen v Ksevtu. Kdo bo vodil zavod do imenovanja novega direktorja, bo znano prihodnji teden.

Sprejetje odstopa je bila glavna točka pozno popoldanske torkove seje sveta zavoda Ksevta, ki se je je udeležil tudi Turšič. Članom sveta je svoje stališče podrobneje pojasnil in še enkrat poudaril, da je njegov odstop nepreklicen. Svet zavoda je njegov odstop sprejel, hkrati pa je sprejel tudi stališče, da še naprej ostane zaposlen v Ksevtu. “Predvsem zaradi kontinuitete programa in vsebine,” je pojasnil Poklič.

Javni zavod bo objavil razpis za novega direktorja. Na seji so razpravljali tudi o tem, kdo bo vodil Ksevt v obdobju do imenovanja novega direktorja. Kot je povedal Poklič, so se odločali med različnimi možnostmi upravljanja zavoda. Katera bo za prehodno obdobje najboljša, bodo sporočili v prihodnjem tednu.

Svet zavoda je, tako Poklič, soglasno potrdil tudi usmeritve in nadaljnjo delo ter obstoj Ksevta. Pri tem pa ponovno opozoril, “da vsebina in pomen Ksevta daleč presegata občinski nivo”.

Turšič je sicer svoj odstop z mesta direktorja Ksevta naznanil že oktobra ob začetku gladovne stavke, a ga svet zavoda tedaj ni sprejel. Za nepreklicni odstop konec decembra se je nato odločil, ker do predvidenega roka od predsednika vlade Mira Cerarja ni prejel želenih odgovorov glede Ksevta – “ne statusnih ne finančnih”. Turšič je dodal, da se nič od tega, na kar je z gladovno stavko opozarjal, ni razrešilo.

Po njegovih besedah se ministrstvo za kulturo še naprej zateka k politični manipulaciji, birokratskemu politikantstvu in aroganci. Z ministrstva za kulturo so se odzvali, da je bilo njihovo delo “vseskozi pregledno in v skladu z obveznostmi, ki jih nalaga zakonodaja”.

Z vlade so kasneje sporočili, da reševanje problematike Ksevta poteka v smeri ureditve finančnega in pravnega statusa zavoda, operativno pa jih bo izpeljala tehnična pisarna Slovenija v vesolju. Za njeno vzpostavitev so se dogovorili državni sekretarji vlade in treh ministrstev. Delovati bo začela po podpisu sporazuma, ki je predviden v tem mesecu.

Turšič je pojasnil, da so v Ksevtu v tednih pred njegovim odstopom z deležniki iz gospodarstva, znanosti, izobraževanja in kulture oblikovali izhodišča za razvoj vesoljskega sektorja, kar je vlada na dogovorjen dan, 22. decembra, nadgradila s potrditvijo vzpostavitve tehnične pisarne.

Na istem vladnem srečanju pa naj bi se po besedah Turšiča dogovorili tudi o reševanju Ksevta, kar je “državni sekretar Anton Peršak z neutemeljenimi špekulacijami brutalno pokončal oz. prestavil za nedoločen čas”. Glede na dejstvo, da Ksevt kot javni zavod nima sistemskega javnega financiranja, je stalno zavlačevanje reševanja po Turšičevih besedah postalo usodno.

Kot je danes za STA povedal Poklič, je svet zavoda prav tako seznanjen z ustanovitvijo tehnične pisarne: “Menimo, da je korak v pravo smer, zagotovo pa je potrebno temu dodati vsebino in operativnost. Ocenjujemo, da je poleg operativnosti tehnične pisarne, za delovanje Ksevta ključnega pomena hitrost reševanja celotne problematike.” (sta)

miha tursic

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen