Slovenija drevi uvaja omejevalne ukrepe glede migrantov

2

Slovenija bo drevi uvedla omejevalne ukrepe glede migrantov, je danes po seji vlade napovedala notranja ministrica Vesna Györkös Žnidar. Kot je pojasnila na novinarski konferenci, bo s prvim naslednjim prihodom vlaka z migranti danes ob 22. uri vstop dovoljen le tistim, ki želijo azil v Avstriji ali Nemčiji, poostreno bo tudi varovanje zelene meje.

Pojasnila je, da je na seji seznanila vlado s podobnimi ukrepi, ki jih je sprejela Avstrija in s katerimi jo je že seznanila avstrijska kolegica Johanna Mikl-Leitner.

Omenjeni ukrep po besedah ministrice vključuje tudi intenzivno varovanje zunanje schengenske meje izven mejnih prehodov, torej na zeleni meji, saj lahko glede na izkušnje iz preteklosti migrante pričakujejo tudi tam.

Povedala je še, da je Slovenija o ukrepih že obvestila Hrvaško in druge države na t. i. zahodnobalkanski poti. “Sedaj je preuranjeno napovedovati, kako bo reagirala Hrvaška, bomo počakali, ko bo ukrep stopil v prakso,” je odgovorila na vprašanje, ali bo Hrvaška sprejela migrante, ki jih bo Slovenija po uveljavitvi novega ukrepa zavrnila.

Ministrica sicer upa, da bo nova hrvaška vlada “vendarle bolj konstruktivno pristopila k reševanju migrantskega problema”. Kot je dejala, pričakuje sodelovanje s Hrvaško in spoštovanje vseh dogovorov, ne želi si “politike informacijske blokade, ki smo jo doživeli v preteklosti”.

Na vprašanje, kaj bo s tistimi, ki bi želeli zaprositi za azil v Sloveniji, je odgovorila, da ta ukrep, ki začne veljati nocoj, ne pomeni, da se s tem prejudicirajo postopki za pridobitev mednarodne zaščite. Zatrdila je, da bo Slovenija vse svoje obveznosti s tega področja še naprej izpolnjevala. Glede tistih, ki ne izpolnjujejo pogojev, da bi zaprosili za azil, pa je pojasnila, da je “v tem trenutku preuranjeno dajati dokončne odgovore”.

Prav tako še ni pojasnila, kako bodo konkretno potekali postopki na meji po nocojšnji uvedbi omenjenega ukrepa. “Počakajmo, da vidimo, kaj bo, ko bo ukrep dejansko stopil v veljavo,” je dejala in napovedala, da bodo o tem poročali na petkovi novinarski konferenci. “V tem trenutku lahko povem, da postopki potekajo brez posebnosti, ni dejansko nobenih bistvenih sprememb v primerjavi s preteklim obdobjem,” je dejala.

Glede 13 migrantov, ki jih je Avstrija v sredo zavrnila na Šentilju, je pojasnila, da so ti po ponovnem postopku registracije že ali pa še bodo danes odšli v Avstrijo. Glede kvote, ki jo je naznanila Avstrija, je po besedah ministrice iz medijskih zapisov razvidno tudi, da še preverjajo, ali so sploh zakonite oz. ustavne glede na to, da je pravica do mednarodne zaščite temeljna pravica begunskega prava in v tem trenutku ni pravne podlage za omejitev števila prosilcev za mednarodno zaščito. Ob tem je pojasnila, da Slovenija o zgornji meji sprejemanja migrantov za zdaj še ne govori. Je pa že današnji ukrep po njenih besedah “vsekakor naravnan odvračalno in omejevalno”.

Györkös Žnidarjeva je sicer ponovila, da je ena od prednostnih nalog zaustavljanje migrantskega toka na grško-makedonski meji. Kot je poudarila, je tudi naš interes, da se Makedoniji neposredno dodatno pomaga okrepiti mejni nadzor. Slovenija Makedoniji že sedaj pomaga s šestimi policisti in z opremo za nadzor meje in je pripravljena pomagati tudi naprej.

Ministrica je tudi sporočila državljanom, da je vsaka zaskrbljenost odveč in da bo država storila vse, da ne bi postala žep za migrante. (sta)

emigranti vlak4policija

Št. komentarjev: 2
  1. firer pravi

    Pa kaj jih imate za spraševat??? To muslimansko drhal vprašajte po dokumentih in vizah. Če tega nimajo, marš nazaj, od koder so prilezli. Vse svoje države so uničili, sedaj hočejo uničit še EU in nas.

  2. Nova pravi

    Vse te musliprašiče naj vrnejo v Dachau, kjer jih bodo poslali skozi dimnik!

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen