SDS zahteva pojasnila glede postopka imenovanja sodnikov v Strasbourgu

1

Poslanska skupina SDS zahteva sklic nujne seje mandatno-volilne komisije državnega zbora in parlamentarnega zunanjepolitičnega odbora, na kateri bi vladni predstavniki poslancem pojasnili, kaj vse zanima Svet Evrope pri imenovanju slovenskega sodnika na Evropskem sodišču za človekove pravice (ESČP) v Strasbourgu in kaj je vlada odgovarjala.

V SDS se sklicujejo na poročanja medijev, da so iz Sveta Evrope Sloveniji v okviru tajnega postopka izbire kandidatov za sodnika ESČP postavil dodatna vprašanja glede predlaganih kandidatov Nine Betetto, Marka Bošnjaka in Nine Peršak, ki jih je DZ za kandidate izbral novembra lani. Tedaj je s seznama štirih, ki ga je v DZ poslal predsednik Borut Pahor, odpadel Klemen Jaklič, ki ga je sicer podpirala predvsem SDS.

“Državnemu zboru kot organu, ki je kandidate izvolil, vsebina vprašanj in odgovori nanje niso znani,” opozarjajo v največji opozicijski stranki in predlagajo, da bi člani mandatno-volilne komisije in odbora DZ za zunanjo politiko na skupni seji dobili ta pojasnila.

“Medtem ko je komunikacija med svetovalnim panelom in državo pogodbenico zaupna, pravila nikakor ne določajo, da bi bila ta komunikacija omejena le na vlado države članice, tako da bi slednja iz komunikacije lahko kar samovoljno izključila organ, ki je kandidate izvolil,” so prepričani v SDS in poudarjajo, da je tudi DZ zavezan k zaupnosti komunikacije s Svetovalnim panelom Sveta Evrope.

Kot so za STA pojasnili na ministrstvu za pravosodje, je ta svetovalni panel že opravil glasovanje o kandidatni listi iz Slovenije in ni zavrnil nobenega kandidata. Zaslišanja kandidatov s strani pristojnega odbora Parlamentarne skupščine Sveta Evrope za izvolitev sodnikov pa so predvidena v začetku aprila.

Ta odbor PS SE mora potrditi listo, na podlagi razgovorov pa opravijo tudi preferenčno listo, končni kandidat pa je izvoljen na plenarnem zasedanju PS SE z večino glasov, so še pojasnili na ministrstvu.

Pred dnevi so na ministrstvu že pojasnili, da jih je predsednik Svetovalnega panela SE 18. decembra zaprosil za dodatne informacije glede nacionalnega postopka in predlaganih kandidatov, ministrstvo pa mu je odgovorilo 23. decembra. Dodali so še, da gre za običajen del tovrstnih izbirnih postopkov.

Sodnik na ESČP do izvolitve novega slovenskega sodnika še naprej ostaja Boštjan M. Zupančič, čeprav mu je mandat potekel 31. oktobra lani. Ne sme sicer sprejemati novih primerov. (sta)

escp

Število komentarjev: 1
  1. zob pravi

    Zakaj pa še mučiš tipkovnico?
    Samo prepoved, dobr, dobr sote.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen