SDS: Davčne blagajne nepotrebne, saj sive ekonomije ne bodo rešile

3

Davčne blagajne, ki so od sobote obvezne za vse, ki poslujejo z gotovino, so po mnenju poslancev SDS nepotrebne. Problema sive ekonomije ne bodo rešile, tako zavezancem kot finančni upravi pa so povzročile le dodatne stroške in birokracijo, je danes na novinarski konferenci opozorila poslanka SDS Suzana Lep Šimenko.

Davčne blagajne ne rešujejo tistega, kar naj bi reševale, to je problema sive ekonomije. “Ne rešujejo problema neizdajanja računov s strani tistih, ki nimajo registrirane dejavnosti,” je opozorila poslanka SDS. A ravno ti so dejanski problem v družbi, saj predstavljajo nelojalno konkurenco tistim, ki pošteno opravljajo svojo dejavnost.

Od 2. januarja bi moralo davčne blagajne uporabljati 60.000 do 70.000 zavezancev, vendar jih trenutno uporablja le tretjina. “Že samo ta podatek pove marsikaj,” je bila kritična in dodala, da so davčne blagajne marsikateremu zavezancu povzročile velike stroške in več dela.

Izpostavila je tudi, da je v Sloveniji še vedno problem neenakomerne razvitosti, saj ni povsod enakega dostopa do interneta. “Tudi s tega vidika bodo številni podjetniki primorani uporabljati vezano knjigo računov, saj pokritosti z internetom na njihovem območju ni,” je dejala.

Dodatne stroške je imela tudi finančna uprava, zato se v SDS sprašujejo o sorazmernosti tega ukrepa. “Rezultati bodo vidni šele čez čas, a v SDS ocenjujemo, da je ta ukrep nepotreben, nesorazmeren in verjamemo, da se bo to v prihodnosti tudi pokazalo,” je dejala.

Največ nezadovoljstva z davčnimi blagajnami je slišati od malih podjetnikov in številni so že napovedali, da bodo prenehali z opravljanjem dejavnosti. V SDS zato napovedujejo, da bodo nekaj mescev pozorno spremljali, kaj se dogaja, ter po potrebi predlagali ustrezne zakonske spremembe. (sta)

zenska blagajna

Št. komentarjev: 3
 1. dzi nu nje ja pravi

  Mene pa zanima,če bo ukinjen UDBO-JANŠEVIZEM ???

 2. pubec pravi

  Kar se interneta tiče ima baba prav. Kar se pa tiče ” če lahko narediva brez računa, bo 20% ceneje” pa mislim, da strelja v temo. Sicer pa je glavni problem zavest ljudi. Pri nas je “JACK” tisti, ki državo čimbolj skubi, ne tisti, ki pošteno plačuje vse dajatve.To je srž problema.

 3. viking pravi

  Mene pa zanima,če bo ukinjen UDBO-JANŠEVIZEM ???

  Bo. Ko boš pod zemljo,ga ne bo več.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen