Premier Davutoglu: Napadalec v Istanbul prišel kot običajni migrant iz Sirije

0

Napadalec, ki se je v torek razstrelil v Istanbulu in ubil deset nemških turistov, je v Turčijo prišel kot “običajni migrant” iz Sirije, je danes povedal turški premier Ahmet Davutoglu. Sporočil je še, da so v povezavi z napadom doslej prijeli štiri osumljence, potrdil pa je tudi, da je za napad odgovorna džihadistična skupina Islamska država (IS).

Na novinarski konferenci v Istanbulu je povedal, da je povezave napadalca z IS potrdila dosedanja preiskava. Sicer pa da je bil napadalec povsem običajen migrant, o katerem niso imeli nobenih podatkov, da bi ga kdo iskal, je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP povedal turški premier.

V preiskavi zdaj preučujejo vse njegove stike. Doslej pa so prijeli štiri osumljence, je še povedal turški premier.

Po dosedanjih ugotovitvah turških oblasti je napad izvedel 28-letni Sirec, ki je bil pripadnik IS, v Turčijo pa je iz Sirije prišel nedavno.

Pred tem je turški notranji minister Efkan Ala sporočil, da je bil v povezavi s torkovim napadom aretiran en osumljenec, ni pa pojasnil, kakšna naj bi bila njegova vloga pri tem dejanju.

“Preiskava se zelo intenzivno nadaljuje,” je dejal Ala na novinarski konferenci z nemškim notranjim ministrom Thomasom de Maizierjem, ki je po napadu odhitel v Istanbul.

De Maiziere je dejal, da ni nobenih znakov, da je bil napad uperjen proti Nemcem, zato ni razloga za odpoved potovanj v Turčijo. “To je bil napad proti človečnosti,” je poudaril.

Nemško zunanje ministrstvo je kljub temu svetovalo državljanom, naj se izogibajo velikim množicam na javnih površinah in turističnim atrakcijam v Istanbulu. (sta)

istanbul center2

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen