Predsednika Juncker in Tusk z več kot 31.000 evri plače

0

Predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker in predsednik Evropskega sveta Donald Tusk sta prejela 700 evrov povišice, tako da njuna plača zdaj znaša 31.272 evrov, je v torek poročal nemški časnik Bild.

Evropski birokrati so si zvišali plače, medtem ko Evropska unija še vedno okreva po finančni krizi, brezposelnost v območju evra pa ostaja pri 10,7 odstotka.

Evropska komisija ni želela potrditi informacij o polnih izplačilih najvišjih uslužbencev, ki vključujejo številne dodatke, z izgovorom, da ščiti njihove osebne podatke.

Po javno dostopnih podatkih osnovna plača Junckerja in Tuska brez dodatkov znaša 26.165 evrov.

Po poročanju Bilda je sedem podpredsednikov Evropske komisije prejelo 633 evrov povišice in njihova plača zdaj znaša 27.953 evrov. Plače 20 evropskih komisarjev so približno 3000 evrov nižje. Zvišanje plač velja za nazaj, in sicer od lanskega julija.

Za 193 evrov so se zvišale tudi plače evropskih poslancev, ki zdaj znašajo 8213 evrov, navaja nemška tiskovna agencija dpa.

Plače uslužbencev EU se izračunavajo glede na prihodke javnih uslužbencev v različnih država članicah in se usklajujejo z letno inflacijo v Belgiji in Luksemburgu, kjer živi 85 odstotkov evropskih uradnikov. V letih 2013 in 2014 so bile njihove plače zamrznjene. (sta)

jean claude juncker smeje

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen