Pred letom dni Francijo pretresel teroristični napad na Charlie Hebdo

0

Pred letom dni sta islamska skrajneža napadla prostore satiričnega tednika Charlie Hebdo in ubila 12 ljudi. Francijo je napad pretresel, a groze kljub policijski akciji še ni bilo konec, saj je bil na delu še en skrajnež, ki je med drugim napadel judovski supermarket. Napadi, v katerih je umrlo skupaj 17 ljudi, so odprli leto terorizma v Franciji.

Brata Cherif in Said Kouachi, ki sta v delovala v imenu veje teroristične mreže Al Kaida na Arabskem polotoku, sta 7. januarja 2015 malo pred poldnevom s kalašnikovkami vdrla v prostore satiričnega tednika na vzhodu Pariza in ubila 12 ljudi. Med žrtvami so bili nekateri izmed najbolj znanih francoskih karikaturistov.

Morilca, ki so ju po dveh dneh na begu v tiskarni severno od Pariza v silovitem strelskem obračunu ubili pripadniki posebnih policijskih enot, sta bila v stiku še z enim skrajnežem, Amedyjem Coulibalyjem.

Ta je dan po napadih na Charlie Hebdo na jugu Pariza ubil policistko, dan kasneje pa za talce zajel stranke v judovskem supermarketu na vzhodu francoske prestolnice. Preden ga je policija poslala v smrt, je ubil štiri ljudi. Coulibaly je deloval v imenu skrajne Islamske države.

Napadi so pred letom dni sprožili ogorčenje Francozov, evropskega in svetovnega političnega vrha. Ob obletnici tragedije je Charlie Hebdo v sredo objavil posebno izdajo v milijon izvodih, ki je razburila s provokativno naslovnico. Sicer pa v Franciji in drugod potekajo različne spominske slovesnosti.

Že v torek je francoski predsednik Francois Hollande na prizoriščih nasilja odkril spominske plošče, danes pa bo nagovoril francoske varnostne sile in opisal razmere v francoski republiki.

Glavni spominski dogodek bo nedeljsko množično zborovanje na pariškem Trgu republike, na katerem se bodo spomnili tudi 130 ubitih v terorističnih napadih 13. novembra lani.

Danes se bodo na tem pariškem trgu žrtev januarskih in novembrskih napadov spomnili francoski sindikati v družbi vodij Evropske konfederacije sindikatov. Ostale sindikalne konfederacije bodo to storile pred poslopji veleposlaništev Francije v prestolnicah članic EU – Zveza svobodnih sindikatov Slovenije bo pripravila kratko manifestacijo ob 10. uri pred francoskim veleposlaništvom v Ljubljani, napovedujejo na ZSSS. (sta)

charlie hebdo urednik

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen