Policisti zaradi neresne vladne strani razmišljajo o zaostritvi stavke

0

Policisti, ki stavkajo od 18. novembra, od vladne strani še pričakujejo že pred prazniki obljubljene izračune oziroma simulacije glede odprave plačnih anomalij. Ker jih do danes še niso dobili, bodo predvidoma ta teden odločili tudi glede zaostritve stavke. Brez ostrejših ukrepov namreč očitno cilja ne bodo dosegli, meni sindikalist Zoran Petrovič.

Kot je za STA poudaril predsednik Sindikata policistov Slovenije Zoran Petrovič, vlada ne izpolnjuje zakonskih dolžnosti, v enem mesecu in pol od začetka stavke “se ni zgodil resen vsebinski pogajalski proces”. Ob tem je spomnil, da so sicer predstavniki vlade na seji parlamentarnega odbora za notranje zadeve pred božično-novoletnimi prazniki zatrjevali, da se s policisti intenzivno pogajajo, a se od takrat niso sestali niti enkrat.

“Pogajanj v bistvu ni,” je poudaril Petrovič, ki je zato prepričan, da brez zaostrovanja ciljev ne bodo dosegli. O tem se bodo po njegovih besedah predvidoma dogovorili v prihodnjih dneh. Omenil je tudi, da je vlada s 1. januarjem zakorakala v nezakonitost, da bi do takrat morala med drugim odpraviti plačne anomalije.

Petrovič je sicer že prejšnji teden pojasnil, da bi zaostritev stavke lahko vključevala ponovno izvedbo že izvedenih stavkovnih aktivnosti in izvedbo novih ukrepov.

V času stavke so se policisti med drugim zbrali na protestnem shodu pred vladno stavbo, začeli so z izločanjem dotrajane opreme, dva delovna dneva pred božičnimi prazniki pa so policisti izkoristili za množično koriščenje dopusta.

Izpad sredstev iz proračuna zaradi stavke policistov, ki opravljajo samo z zakonom opredeljene naloge v okviru stavke, v policijskih vrstah ocenjujejo na okoli 3,5 milijona evrov, natančnejše podatke o izpadu pa naj bi predstavili ta mesec.

Policisti sicer med drugim zahtevajo uresničitev zavez, ki so jim jih dale že prejšnje vlade v različnih dogovorih in stavkovnih sporazumih, med katerimi je povečanje plač za 35 odstotkov in izplačilo presežnih ur. Prav tako zahtevajo, da se policistom zagotovi delovno in zaščitno opremo, ki jim bo omogočala varno delo. (sta)

policija stavka

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen