Končno še višji sodniki uvideli, da je premoženjska hajka na dediče pokojnega Zagožna neustavna!

6

Višje sodišče v Ljubljani je prekinilo postopek odločanja o odvzemu premoženja nezakonitega izvora zoper dediče pokojnega Jožeta Zagožna, saj je vložilo zahtevo za oceno ustavnosti zakona o odvzemu premoženja nezakonitega izvora. Odločitev o morebitni vložitvi tožbe zoper Janeza Janšo še visi v zraku, poroča današnji Dnevnik.

Kot so za časnik potrdili na specializiranem državnem tožilstvu, je ljubljansko višje sodišče prekinilo postopek odločanja o podaljšanju zavarovanja odvzema premoženja nezakonitega izvora, saj je vložilo zahtevo za oceno ustavnosti določb zakona.

Skoraj leto dni po koncu finančne preiskave proti Janezu Janši je še vedno v zraku tudi odločitev o morebitni vložitvi tožbe za odvzem premoženja nezakonitega izvora proti prvaku SDS. Po navedbah Dnevnika te tožilstvo še ni sprejelo predvsem zato, ker še vedno čaka na presojo ustavnega sodišča. Ne zgolj v zahtevi, ki jo je na ustavno sodišče podalo ljubljansko višje sodišče v tožbi zoper Zagožna, temveč v praktično kateri koli zadevi glede zakona, ki je že na ustavnem sodišču. Le da bo njihova odločitev vsebinska.

Prekinitev postopka proti Zagožnovim dedičem je za časnik potrdil tudi direktor ljubljanskega višjega sodišča Janez Grden in pojasnil, da so višji sodniki pri odločanju o pritožbi dedičev naleteli na več pomislekov. Posumili so, da zakon o odvzemu premoženja nezakonitega izvora ni skladen s kar štirimi členi ustave. Zakon, ki so ga poslanci novembra 2011 sprejeli z 71 glasovi od 76 navzočih, naj bi kršil ustavno zajamčeno enako varstvo pravic, pravico do sodnega varstva, pravico do zasebne lastnine in dedovanja ter posledično tudi 2. člen ustave, ki Slovenijo definira kot pravno in socialno državo.

Višje sodnike je zmotilo, da zakon o odvzemu premoženja nezakonitega izvora dopušča zavarovanje nezakonitega premoženja na vsem premoženju pokojnega Jožeta Zagožna – tudi na tistem, ki ga je imel že pred sumom kaznivega dejanja, še poroča časnik.

Trem članom družine Zagožen, soprogi in otrokoma, je okrožno sodišče aprila lani zamrznilo precej premoženja, tožilstvo pa ga je poskušalo odvzeti s tožbo v pravdnem postopku kot premoženje nezakonitega izvora. Marija Zagožen je sklep o začasnem zavarovanju premoženja izpodbijala na ustavnem sodišču.

Tožilstvo je v finančni preiskavi pretresalo premoženje Zagožnovih od 1. januarja 2000. Primerjava prihodkov in izdatkov pokojnega Jožeta Zagožna, ki ga je v zadevi Patria tožilstvo obdolžilo terjanja in sprejemanja nagrade, a je kazenski postopek septembra 2013 zaradi njegove smrti ustavilo, je pokazala za 837.309 evrov nepojasnjene razlike v premoženju, Zagožen pa je premoženje prenašal na družinske člane. (sta)

joze-zagozen21

Št. komentarjev: 6
 1. kulisa pravi

  Uboga naša država, kakšni beboti ti vladajo, ukazujejo, ustrahujejo, navijajo ušesa malemu človeku in kmetu,

 2. pubec pravi

  Seveda, kaj pa je v razvpiti zadevi 830.000 evrčkov-malenkost. O pokojnih pa vse najlepše!

 3. uffff pravi

  ni pač bil kućanov smrdeči mafijsko pokorni kader……ufffff…in torej….ufff

 4. uffff pravi

  pa še partijsko uvoženi smrdeči izroden pa še priimek ni imel ta pravega…..če bi bil zagožnić in bi pridno lizal stare udbaške smrdeče ri ti….pa bi…….uffff..saj je vse tako jasno …uffff

 5. Sredinec pravi

  Glede na to, da policija ni uspela biti prisotna pri predajah podkupnin, pristanemo na neznanem kraju, neznanem času in neznan način. In se zgodba v SLO konča. Z vsako korupcijsko zgodbo. In potem kar naenkrat več ni problem niti 100.000 v omari, niti 800.000 na računih, niti čudno preplacana zemljisca, …

 6. Miran pravi

  Namesto da bi jim omoghočili d f miru uživajo premoženje neznanegha izvora jih kar naprej ghnjavijo.
  Se mi zdi, da jih bo potrebno Štefanecu prijavit.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen