Avstrija bo letos sprejela največ 37.500 prosilcev za azil, do leta 2019 največ 127.500

0

Na današnjem begunskem vrhu na Dunaju so se predstavniki avstrijske vlade, zveznih dežel in občin dogovorili, da bo Avstrija letos sprejela 37.500 prosilcev za azil, poroča avstrijska tiskovna agencija APA. Do 30. junija 2019 naj bi Avstrija skupno sprejela 127.500 prosilcev za azil, kar je okoli 1,5 odstotka vsega avstrijskega prebivalstva.

Glede na danes doseženi dogovor naj bi Avstrija letos sprejela okoli 37.500 prosilcev za azil, prihodnje leto 35.000, leta 2018 30.000. Do sredine leta 2019 naj bi v Avstrijo prišlo le še 25.000 prosilcev za azil. Skupno je tako zgornja meja za sprejem prosilcev za azil 127.500. V to število ni vključenih 90.000 migrantov, ki so lani zaprosili za azil v Avstriji.

Za zdaj še ni jasno, kaj se bo zgodilo, če bo ta zgornja meja presežena. Avstrijska vlada je napovedala, da bo naročila dve pravni mnenji. Avstrijski kancler Werner Faymann je to rešitev označil za “zasilni načrt”, ki naj bi služil tudi temu, da “pretrese” EU. “V Avstriji ne moremo sprejeti vseh prosilcev za azil,” je povedal kancler.

Podkancler Reinhold Mitterlehner je ob napovedi zgornje meje napovedal, da veliko število migrantov enostavno preobremenjuje avstrijski sistem. Zato bodo po njegovih besedah stavili tudi na ostrejši mejni nadzor, ki bo zajemal stroge kontrole in registracijo, da bi se tako pripravili na morebitno zavračanje migrantov na meji v prihodnje.

Po pisanju avstrijskega časnika Kronen Zeitung so se na vrhu dogovorili še za hitro obravnavo migrantov iz varnih držav s pospešitvijo ustreznih postopkov. Uveljavljal se bo tudi začasni azil, prav tako pa bo oteženo združevanje družin prosilcev. Azilantom bodo v prihodnje namesto denarne pomoči nudili več materialne pomoči, ostreje pa se bo ukrepalo v primeru zlorab pri prejemanju podpore. (sta)

emigranti avstrija3avto

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen