Anketa: Skoraj 40 odstotkov Nemcev za odstop Merklove

0

Skoraj 40 odstotkov Nemcev je v zadnji anketi menilo, naj kanclerka Angela Merkel zaradi svoje begunske politike odstopi. Dobrih 45 odstotkov vprašanih sicer ne vidi razlogov za njen odstop, medtem ko se 14,9 odstotka vprašanih ni opredelila.

Za njen odstop se je v anketi, v kateri je sodelovalo 2047 vprašanih, opredelilo 39,9 odstotka vseh vprašanih, medtem ko jih je 45,2 odstotka menilo, da Merklova nima razloga za umik.

Še posebej kritični so privrženci desno-populistične Alternative za Nemčijo (AfD), kjer odstop Merklove zahtevata dva od treh vprašanih. Najmočnejšo oporo pa ima kanclerka pri pripadnikih Zelenih z dobrimi 30 odstotki in pri svojih vladajočih krščanskih demokratih (CDU/CSU) s 26,6 odstotka.

Nemški analitik Michael Spreng je nedavno izjavil, da se bo Merklova v prihodnjih osmih tednih zaradi begunske krize znašla pod velikim pritiskom: “Merklova je v veliki nevarnosti. Možno je, da se bo situacija zaostrila do te mere, da bo morala v bundestagu predlagati glasovanje o zaupnici vlade.”

Anketo, objavljeno v reviji Focus, je izvedel raziskovalni inštitut Insa, in sicer med 22. in 25. januarjem. (sta)

angela merkel begunec

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen