Val migrantov v Grčijo se je zaradi poslabšanja vremena drastično zmanjšal

0

Val migrantov iz Turčije na grške otoke v Egejskem morju se je novembra zmanjšal za več kot polovico na 108.000, kar je prvo mesečno zmanjšanje letos, je danes sporočila agencija EU za nadzor zunanje meje Frontex.

Razloga za drastičen upad nezakonitih prihodov v Grčijo naj bila poslabšanje vremena, zaradi česar je postala pot po morju nevarnejša, in pa strožji nadzor meja vzdolž t. i. zahodnobalkanske begunske poti. Države na tej poti namreč čez mejo ne spuščajo več domnevnih ekonomskih migrantov oz. tistih, ki ne prihajajo iz Sirije, Iraka in Afganistana.

Kljub novembrskemu manjšemu številu nezakonitih prehodov turško-grške meje pa je bilo teh še vedno 16-krat več kot v enakem obdobju lani. Večina prišlekov je iz Sirije, Afganistana in Iraka, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Zunanje meje EU je sicer letos do konca novembra nezakonito prečkalo skupaj okoli 1,55 milijona ljudi, kar je nov rekord. Novembra je Frontex zabeležil skupno 276.000 nezakonitih prehodov meje, malo manj kot oktobra, ko jih je bilo 283.000.

Na t. i. zahodnobalkanski poti je agencija EU v prvih enajstih mesecih letos zabeležila 667.000 nezakonitih prehodov meje, 22-krat več kot v enakem obdobju lani, od tega samo v novembru 164.000. Glede teh podatkov Frontex sicer opozarja, da mnoge migrante zabeležijo dvakrat, najprej npr. pri vstopu v EU v Grčiji in nato še pri vstopu v EU na Hrvaškem ali Madžarskem.

Število ljudi, ki v Evropo prihajajo preko Sredozemskega morja v Italijo, se je medtem letos zmanjšalo in se iz meseca v mesec še zmanjšuje, ugotavlja agencija. Od januarja do konca novembra letos jih je bilo 144.000, novembra celo samo 3200, kar je deset odstotkov manj kot lani, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Evropska komisija bo sicer prav danes predlagala sveženj ukrepov za boljši nadzor zunanje meje EU in s tem za zaščito schengenskega prostora brez nadzora na notranjih mejah.

Ključen je predlog za vzpostavitev evropskega sistema mejne in obalne straže, ki naj bi imel pravico do posredovanja na problematičnem delu zunanje meje brez povabila zadevne članice. (sta)

emigranti ladja5

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen