Rudarski strokovnjaki niso našli domnevnega nacističnega vlaka z zlatom na Poljskem

1

Dokazov za obstoj nacističnega vlaka, ki naj bi tovoril zlato in dragocenosti ter se nahajal nekje pod zemljo na Poljskem, ni, so danes sporočili raziskovalci. Domnevno odkritje vlaka, ki naj bi izginil pred 70 leti, je na Poljskem povzročilo pravo iskalno mrzlico, potem ko naj bi sledi o njegovem obstoju na jugozahodu države našla dva moška.

Strokovnjaki iz priznane akademije za rudarstvo v poljskem Krakovu so ocenili, da bi na rudarskem območju blizu mesta Walbrzych lahko obstajal skrit podzemni predor, vlaka pa da skoraj zagotovo ni.

Septembra letos sta Poljak Piotr Koper in Nemec Andreas Richter zatrdila, da je nekje od osem do deset metrov pod zemljo zakopan skoraj 100 metrov dolg vlak. Po njunem prepričanju naj bi bili na vlaku večinoma prototipi orožja, a glede na lokalne legende naj bi bili med tovorom zlato, dragulji in umetnine, ki so jih nakradli nacisti.

Nacisti naj bi vojne ujetnike prisilili v kopanje mreže predorov na tem območju, nekateri lokalni prebivalci pa so trdili, da so želeli nacisti z zlatom pobegniti pred bližajočo se Rdečo armado. Po legendi naj bi se vlak v zadnjih dneh druge svetovne vojne odpravil iz zahodnega mesta Wroclaw in nato skrivnostno izginil v okolici mesta Walbrzych.

A geolog Janusz Madej je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP dejal, da njegova raziskovalna ekipa ni našla dokazov o obstoju vlaka, mogoče pa se na tem območju nahaja predor. A Koper in Richter vztrajata, da bo nadaljnje iskanje obrodilo sadove in bodo našli vlak globoko v predoru. (sta)

zlati vlak

Število komentarjev: 1
  1. Petrovc pravi

    Jasno, da ga niso našli! Kajti Nacisti niso kradli! In laži o holokavstu, dnevniku Ane frank, pomoru Polskih oficirjev so iz trte zvite!

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen