Letošnja silvestrovanja v senci teroristične grožnje, v Bruslju brez praznovanja na prostem

0

Potem ko je od “prijateljskih” obveščevalnih služb pred dnevi prišla informacija, da naj bi teroristi pripravljali napade nanje, so v številnih evropskih prestolnicah ob izteku leta poostrili varnostne ukrepe. Letošnja silvestrovanja bodo tako na stari celini v senci teroristične grožnje, a velike ulične zabave bodo kljub temu potekale.

Med poostrenimi varnostnimi ukrepi – te so evropske policije večinoma uvedle že po novembrskih terorističnih napadih v Parizu, okoli božiča pa so jih zaradi omenjenega opozorila še zaostrile – so krepitev prisotnosti in nadzora v mestih, okrepljeno preverjanje osebnih dokumentov in posebna budnost glede predmetov, v katerih bi se lahko skrivale bombe.

Po poročanju tujih tiskovnih agencij so se za tovrstno ukrepanje med drugim odločili v Rimu in Vatikanu, Londonu, Berlinu, Dunaju, Bruslju, Moskvi in še kje.

Velike zabave na ulicah prestolnic sicer načeloma niso odpovedane, a bodo tokrat malo drugačne: obiskovalci ne bodo smeli nositi večjih torb in steklenic, ponekod jih bodo pregledovali z detektorji kovin, občutno več bo policistov, ognjemeti bodo krajši ali jih sploh ne bo.

Celo silvestrske zabave na pariških Elizejskih poljanah, ki se je običajno udeleži več sto tisoč ljudi, ne bodo odpovedali. To bo sicer prvi množičen dogodek v francoski prestolnici po novembrskih napadih.

Ne bo pa tokrat tradicionalne množične zabave na moskovskem Rdečem trgu, saj bo ta ostal zaprt – uradno zato, ker bodo tam snemali televizijsko oddajo v živo, a dejansko naj bi šlo za odziv oblasti na varnostne grožnje.

Tudi v Bruslju so se odločili, da bodo zaradi teroristične grožnje odpovedali praznovanja na prostem in ognjemet. (sta)

bruselj center vojaki

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen