Letni kongres CDU in migracijska resolucija pomemben preizkus za Merklovo

0

Potem ko je v Nemčijo letos prispelo že milijon migrantov in je podpora nemški kanclerki Angeli Merkel zaradi njene politike odprtih vrat do beguncev občutno upadla, čaka kanclerko v teh dneh pomemben preizkus. Na kongresu njene Krščansko demokratske unije (CDU), ki se začenja danes, se bo namreč pokazalo, koliko podpore še uživa v lastnih vrstah.

Tridnevno letno srečanje najmočnejše nemške stranke v Karlsruheju bodo predvidoma zasenčile migracije.

Bolj desno krilo CDU, podmladek stranke in njena sestrska stranka CSU od Merklove zahtevajo, da določi zgornjo mejo, koliko beguncev bo Nemčija še sprejela. A kanclerka tega ni pripravljena storiti, saj vztraja, da bo Nemčija azil podelila vsem, ki se v njo zatečejo pred vojnami ali zaradi političnega preganjanja.

61-letna Merklova je v CDU v minulih letih konstantno uživala prepričljivo podporo in na različnih glasovanjih vsakič znova dobila po okoli 90 odstotkov glasov. Če bi volitve potekale tudi tokrat, bi bil rezultat verjetno precej drugačen, piše nemška tiskovna agencija dpa.

A tovrstnega glasovanja ne bo, ampak se bodo delegati CDU namesto tega osredotočili na obsežno resolucijo o migracijski politiki. Besedilo resolucije naj bi dokončali danes, predvidoma pa ne bo omenjalo omejevanja števila beguncev. Tako je vsaj v četrtek odločilo vodstvo CDU, ki pa si lahko v zadnjem trenutku še premisli in pristane na kompromis.

Glasovanje o tej in drugih resolucijah bo sicer potekalo v ponedeljek, potem ko bo zbrane nagovorila Merklova. Če bo podpora omenjeni resoluciji nizka, bo to zanjo prvi hujši politični udarec v desetih letih vodenja države in 16 letih vodenja stranke.

Kot še piše dpa, bo morala Merklova, ki sicer ni znana kot ravno najboljša govornica, v ponedeljek nastopiti z enim najboljših govorov v svoji karieri. Zanj je na dnevnem redu predvidena cela ura. (sta)

angela merkel kaze

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen