Janez Janša: Pred 25 leti smo se osamosvojili, danes je čas, da se osvobodimo

15

Predsednik SDS Janez Janša je na slovesnosti Združenja za vrednote slovenske osamosvojitve (VSO) poudaril, da je po četrt stoletja od osamosvojitve potreben nov korak. “Pred 25 leti smo se osamosvojili, danes je čas, da se osvobodimo,” je dejal. Predsednik VSO Aleš Hojs pa je dodal, da imamo danes svojo državo, ker smo bili domoljubi.

Osrednji govornik Janša je na slovesnosti pred dnevom samostojnosti in enotnosti spomnil na plebiscitarno enotnost slovenskega naroda, a opozoril, da je bila slovenska politika razdeljena. Tisti, ki jim osamosvojitev ni bila nikoli “intimna želja”, so si tudi prizadevali, da plebiscit ne bi potekal v prazničnem času, je povedal. Po podobni ločnici je slovenska politika po njegovih besedah razdeljena še danes.

Po 25 letih se upravičeno lahko veselimo zgodovinske odločitve slovenskega naroda za lastno državo. Kljub vsemu pa dan samostojnosti in enotnosti praznujemo z grenkobo, je dejal Janša. Sanje, težnje in hotenja, ki so Slovenijo prevevala pred 25 leti, namreč po njegovi oceni niso uresničena.

Med drugim je poudaril, da je v zadnjem času vse večkrat napadena ena od vrednot, ki je bila že pred četrt stoletja v ospredju – slovenska družina. Referendumski izid je ta napad ubranil, vendar pa nič ne kaže, da se ta ne bo ponovil, je pojasnil.

Janša je ob tej priložnosti pohvalil delo združenja VSO in njegovo prizadevanje za ohranjanje vrednot slovenske osamosvojitve. Zavzel se je, da bi združenje ohranilo pravo smer in še naprej branilo vrednostno središče slovenskega naroda.

Janša se je še uspel pošaliti, ko je dejal, da se je že malo naveličal, da hodi dopoldne na sodišče, popoldne pa proslavljat državne praznike. “Težko je namreč proslavljati, če ti pravico in krivico delijo tisti, ki so se pred 25 leti navduševali nad tem, da bo JLA tepihovala Slovenijo,” je še dejal Janša.

Janša je svoj govor zaključil s 3-kratnim pozivom: “Svoboda Sloveniji!”

Predsednik združenja Aleš Hojs je v nagovoru zbranim poudaril, da je domoljubje vrednota, o kateri pišejo pesniki in pisatelji, medtem ko je v javnosti in med državniki mnogokrat zanemarjena. Posebno mesto pa je ta vrednota po njegovih besedah dobila pred 25 leti, saj smo jo uporabili za ključni vzgib nastanka države. “Ker smo bili domoljubi, imamo danes svojo državo,” je pojasnil.

Spomnil je tudi na ustanovitev združenja na današnji dan pred petimi leti. Kot je dejal, so se govorniki tedaj strinjali, da je združenje treba ustanoviti z namenom zavarovanja vrednot slovenske osamosvojitve. Po pol desetletja je Hojs z opravljenim delom zadovoljen.

Med drugim je izpostavil, da so dokumentirali obdobje osamosvajanja in objavili resnico o tem, kdo je bil za in kdo proti samostojni državi. Med prihodnjimi nalogami združenja pa je Hojs naštel prispevek k spremembam v učnih programih, k lustraciji v sodstvu in pluralizaciji medijev.

Častni predsednik združenja, ki je bil tudi njegov prvi predsednik, Ivan Oman je spomnil na nekatere prelomne dogodke slovenske zgodovine v prejšnjem stoletju. Spomnil je na znameniti stavek nekdanjega predsednika republike Milana Kučana, da so danes dovoljene sanje in da je jutri nov dan. Ob tem je izrazil željo, da bi “naše sanje čim prej dosanjali”.

Slovesnosti pred dnevom samostojnosti in enotnosti se nadaljujejo v ljubljanski stolnici z mašo za domovino, ki jo bo vodil ljubljanski nadškof in metropolit Stanislav Zore. Sledila bo slavnostna seja DZ, na večerni osrednji slovesnosti v Cankarjevem domu pa bo zbrane nagovoril predsednik ustavnega sodišča Miroslav Mozetič. (sta/ured)

janez jansa 23.12.15

Št. komentarjev: 15
 1. perko pravi

  Dokler bodo masleša, fišer, Klemenčič na položajih, ne bo ne osvoboditve, ne prihodnosti za Slovenijo. Bo samo eno takšno životarjenje, medtem ko bo vrhuška jedla torte in pila šampanjec.

 2. jani pravi

  Janša je imel še en odličen govor! Bravo tako se govori – brez strahu pred komunisti.

 3. lidija pravi

  Res je zadnji čas, da se osvobodimo, ker čez dodatnih 25 let (l.2050) bomo že tako tepihovani s strani 5 kolone in islamskih okupatorjev, da nam res več ne bo pomoči.

 4. Baer pravi

  Cia je kvazi osvoboditelje podkupila, da so preprodajali orozje zase in za cio, potem so pa se pokradli slovenijo in jo razprodali cii, mi se bomo njih osvobodili

 5. franc pravi

  Ta se osvobaja že celo življenje. Demagog.

 6. pubec pravi

  Mislim, da bi lahko poimenovali tudi OSAMOPRISVOJITELJ. Če kdo, potem on ve, kaj to pomeni.Da o demagogiji niti ne govorimo!

 7. Aldo pravi

  Dokler bo našo sveto slovensko zemljo tlačila noga enega samega komunajzarja Slovenija ne bo svobodna !

 8. ufff pravi

  Aldo, pozivaš mogoče k nasilju nad ateisti??
  Hodiš po tankem ledu. 😉

 9. franc pravi

  Komunajzar je tudi Janez…..Kaj boš pa z njim?

 10. dzi nu nje ja pravi

  Čas je,da se znebimo UDBO-JANŠEVIZMA !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 11. dzi nu nje ja pravi

  Odločili smo se za SAMOSTOJNO REPUBLIKO SLOVENIJO.
  To pa NE, pomeni,da smo se istočasno tudi,za UDBO-JANŠEVANJE !!!!

 12. pubec pravi

  Ta plešasti mesija si državo DOBESEDNO prisvaja. Na prireditvah,kjer je navzoča vsa “politična srenja” pa se njega eksplicitno ne omenja,oz. ni predviden kot slavnostni govornik, ni navzoč, on si raje “omisli” svojo proslavo,kjer so navzoče “njegove ovčice”in je ON slavnostni govornik. Je to normalen človek?

 13. kralj matjaž pravi

  prisvaja si jo ampak nikoli se ne bo zgodilo da si jo prilasti so volilci prepametni in mu jo ne dajo je v štirih leti naredil preveč škode

 14. Joško iz Prekmurja pravi

  Kralj Matjaž
  čisto prav imaš druga varianta pa je po legendi:
  Ko ti 7 krat zraste brada okoli kamnite mize kjer pod Peco spiš boš prišel in takrat bo Slovenskim ljudem šlo dobro.
  LP
  Joško

 15. haapy yack pravi

  hoj
  Ja smo iz dežja pod kap. Evropska unija – nova temnica naroda?!
  JJ se seveda ne strinja. To kar še danes imenujemo države, bo spremenjeno v ,,regije”, ki ne bodo imele nobene moči in bodo pod strogo kontrolo.
  čaobao

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen