Francija odprla arhive zločinskega vichyjskega režima

0

Francija je danes odprla dostop do policijskih in sodnih arhivov iz obdobja vichyjskega režima, ki je med drugo svetovno vojno sodeloval z nemškimi nacističnimi okupacijskimi silami, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Gre za več kot 200.000 dokumentov.

Do arhivov bodo lahko dostopali državni uradniki, državljani in raziskovalci.

Vichyjski režim, ki ga je vodil maršal Philippe Petain od 10. julija 1940 do 20. avgusta 1944, je sodeloval z nacistično Nemčijo. Sodelovanje vichyjske kolaboracijske vlade se je kazalo z aretacijami pripadnikov odporniškega gibanja in sodelovanjem pri deportaciji 76.000 Judov.

Odprli so predvsem arhive takratnega zunanjega, pravosodnega in notranjega ministrstva ter tudi začasne vlade, ki je oblast prevzela po osvoboditvi. Nova pravila tako omogočajo dostop tudi do dokumentov do 31. decembra 1960, če so ti povezani z dogodki iz obdobja med septembrom 1939 in majem 1945.

Poleg tega so odprli tudi arhive z dokumenti o sodnih postopkih proti vojnim zločincem v Franciji, Nemčiji in Avstriji, kot tudi primere pred vojaškimi in pomorskimi sodišči. (sta)

Philippe Petain

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen