Anton Stres za Demokracijo: Evropa se bo zaradi množičnih migracij spremenila

4

Upokojeni ljubljanski nadškof Anton Stres je v pogovoru za Demokracijo spregovoril o svojem odstopu leta 2013, migrantski krizi in katoliški univerzi. Prepričan je, da se bo Evropa zaradi migrantov spremenila, smeri pa ne zna napovedati. O dogajanju, ki je pripeljalo do odstopa, pa pravi, da ga moral enkrat objektivno razčleniti nekdo nevtralen.

Stres je povedal, je poleti 2013, ko je odstopil z mesta nadškofa, to naredil v upanju, da so v Rimu prav presodili, da bo to v korist Cerkve na Slovenskem. V to, kaj natančno se je takrat dogajalo, pa se ne želi spuščati. “Bo pa moral enkrat nekdo, ki bo nevtralen, brez predsodkov in od zunaj, to objektivno razčleniti in oceniti,” je dejal.

Prepričan je, da Cerkev na Slovenskem kot celota v dogajanje v mariborski nadškofiji ni bila vpletena “in je vsako posploševanje neutemeljeno“. “V vsej tej zadevi je v javnem mnenju obveljalo vse preveč polresnic ali celo neresnic, že samo kar zadeva zneske. Za to smo krivi tudi sami. Ker ni bilo pravočasno pravih informacij, so se lahko razpasle dezinformacije,” je dejal.

Stres, ki je nekoč študiral v Franciji, ocenjuje, da so se tam velike demografske spremembe zgodile v 80. letih, pričakovanje, da se bodo prišleki iz drugih kulturnih in verskih okolij, ki jim je nekdanja kolonialna domovina na široko odprla vrata, hitro integrirali v francosko sekularizirano družbo, pa se ni izpolnilo.

Vzrokov za to je po njegovi oceni več, med njimi pa problem brezposelnosti ni na zadnjem mestu. “Res je tudi, da se z ene strani stopnjuje razpadanje in erozija tradicionalnih bolj ali manj krščanskih vrednot, na katerih je zgrajena kultura naše stare celine, z druge pa se ravno tako stopnjuje radikalizacija islama in njegovih fundamentalističnih tokov,” pravi. A ob tem dodaja, da je treba upoštevati, da niso vsi muslimani islamisti ali fundamentalist: “Toda le-ti so najglasnejši in hočejo ustrahovati tudi tiste, ki to niso.”

V zadnjem času sicer v Franciji opaža družbeni pritisk vladajočih elit in njihovih mnenjskih voditeljev, da se o problematični plati migrantov ne sme govoriti, da se na nevarnosti ne sme opozarjati. “Medtem ko se glede kristjanov, posebno še katoličanov, lahko govori o vsem in po možnosti o najslabšem med njimi, morajo drugi veljati za nedolžne angelčke ali celo zatirance in žrtve domnevnega ‘krščanskega nasilja’,” je dejal.

Tudi to, kar je počel Charlie Hebdo z Mohamedom in islamom, je bilo po njegovih besedah bolj nedolžno kot tisto, kar je počel s katoličani, papežem in z drugimi vidnimi predstavniki Cerkve.

Prepričan je tudi, da se bo Evropa zaradi množičnega prihoda migrantov spremenila, smeri pa ne zna napovedati: “Bolj sem zadržan glede možnosti, ko nekateri upajo, da se bo ob muslimanski navzočnosti Evropa prebudila k okrepljeni krščanski identiteti. Ko je izbruhnila finančna kriza, so mnogi napovedovali, da po njej v svetu financ in gospodarstva ne bo nič več tako, kot je bilo poprej. Pa do danes ni videti kakšnih zaznavnih sprememb.”

Stres je sicer avgusta postal rektor Katoliškega inštituta, za katerega pravi, da je ustanova prehodnega pomena, katere končni namen je ustanovitev katoliške univerze. Pogoj za slednje je obstoj vsaj treh fakultet, od katerih ena, to je fakulteta za poslovne vede, že obstaja. “Glede na skromne izhodiščne personalne in finančne možnosti pa je to daljnosežni načrt, ki ga lahko udejanjamo samo z majhnimi koraki,” je dodal. (sta)

anton stres

Št. komentarjev: 4
 1. dzi nu nje ja pravi

  Kdo pa je ta poštenjak ?

 2. Petrovc pravi

  Marsch, baraba pokvarjena! Domov jih vzami, saj si jih vabil in tvoj gnili šef tudi, marsch, bandit-lopovska-združba!

 3. ju pravi

  Z izrazoslovjem si pokazal svoje trohnenje…

 4. dzi nu nje ja pravi

  V kaj, se bo pa on, iz takega poštenjaka, spremenil ???

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen