Zaposleni v DEM nočejo biti talci zgrešene politike HSE, ki jo vodi Košorok

0

Zaposleni v Dravskih elektrarnah Maribor (DEM) opažajo, da postajajo talci “popolnoma zgrešene politike” njihovega lastnika, Holdinga Slovenske elektrarne (HSE). Najbolj jih vznemirja napovedani prenos vseh funkcij na HSE – ta državni holding še vedno vodi Blaž Košorok. Na zboru delavcev so zato državo pozvali k odgovornemu ravnanju do energetike in njihovega podjetja.

“Delavci Dravskih elektrarn Maribor smo upravičeno zaskrbljeni nad vlogo in pomenom DEM v skupini HSE in elektroenergetskem sistemu Slovenije. Z ogorčenjem nemočno opazujemo, kako postajamo talci popolnoma zgrešene politike našega lastnika, HSE,” so zapisali v skupni izjavi, sprejeti na današnjem zboru delavcev v Mariboru, ki se ga je udeležilo okoli 200 od skupno 270 zaposlenih v DEM.

Od ministrstva za infrastrukturo, Slovenskega državnega holdinga (SDH) in vlade zahtevajo, da “podprejo in izvedejo take ukrepe, ki bodo DEM, kot celoviti in pravno samostojni družbi, omogočali varno in zanesljivo proizvodnjo za nacionalni energetski sistem v prihodnje”. “V primeru, da bodo naša pričakovanja prezrta, bomo zahtevo primorani iskati skozi oblike sindikalnega boja, ki se v okviru sindikata delavcev energetike že napovedujejo,” so dodali.

Zaposlene po besedah predsednika sveta delavcev Vlada Šege najbolj vznemirja napoved HSE o prenosu vseh podpornih in poslovnih funkcij DEM na HSE. “Prej ko slej to pomeni v Ljubljano. DEM takrat ne bo več samostojna pravna oseba in temu se moramo upreti tudi kot lokalci. Predvsem pa zato, ker DEM tako ne bo mogel več zagotavljati varne in zanesljive oskrbe,” je povedal za STA.

“Na realno zniževanje stroškov dela smo sicer pripravljeni,” je poudaril. Izpostavil je, da so v DEM od ustanovitve skupine že zmanjšali število zaposlenih za četrtino, podpisali pa so tudi aneks h kolektivni pogodbi, s katerim se bistveno zmanjšujejo njihovi prejemki in ugodnosti.

Sedaj pa je po Šegovih besedah v načrtu še dodatno zniževanje stroškov dela za 31 odstotkov do leta 2018. “Tega ne moremo doseči z rednimi upokojevanji, čeprav smo star kolektiv. Okoli 40 ljudi še vedno ostaja preveč. Pri tem se pa nihče ne sprašuje, ali smo sploh zmožni obratovati s 190 ljudmi. Po moje ne,” je še povedal.

“Zavedamo se nujnosti sinergije slovenskih proizvajalcev električne energije za celovito varno in zanesljivo oskrbo z električno energijo, vendar ne odobravamo načina in smernic, ki ga uvaja krovna družba. Veriga elektrarn, ki napaja več kot četrtino slovenskih potreb po električni energiji, nikakor ne sme postati peskovnik za upravljavske eksperimente,” so med drugim še zapisali v skupni izjavi.

Trdno stojimo za prepričanjem, da je slabo vodenje skupine in neobvladovanje ter nereševanje težav dodobra pripomoglo k nezavidljivemu stanju v skupini HSE. To dokazuje tudi zadnji predlog reševanja finančnih obveznosti do Teš 6, kjer so predlagani ukrepi ekonomsko povsem nevzdržni in nerealni. Zavoljo centralizacije se nivo odločanja prav o vsem (čemur smo v praksi priča že kar nekaj zadnjih let) umika iz strokovnih sfer v neko krovno nadgradnjo, kjer ni potrebnega znanja in ustreznega kadra. Tako smo sedaj celo priča paradoksu, da se krovni družbi, ki je evidentno slabo opravljala svoje poslanstvo, dodeljujejo še večje pristojnosti,” še piše v izjavi. (sta/ured)

dem1

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen