Slovenija Hrvaški uradno najavila vračanje skupin ekonomskih migrantov

0

Slovenija je Hrvaški uradno najavila vračanje skupin ekonomskih migrantov, so pojasnili na policiji. V zadnjih dneh je v Slovenijo prišlo vse več oseb, za katere domnevajo, da gre za čiste ekonomske migrante. Policisti so v sredo že skušali vračati te migrante, zato so se danes odločili za uradno obvestilo. Odgovora Hrvaške še niso dobili.

Na policiji so za STA pojasnili, da v postopkih registracije migrantov preverjajo tudi po nacionalnih in mednarodnih bazah podatkov ter ugotavljajo njihovo državljanstvo.

Na podlagi ugotovljene identitete migranta, njegovega državljanstva in namena vstopa v nadaljevanju policija ustrezno ukrepa. Migrante, ki prihajajo iz držav, kjer potekajo oboroženi spopadi in za katere velja načelo nevračanja ter za katere upravičeno domnevajo, da bodo v EU zaprosili za mednarodno zaščito, namestijo v namestitvene centre po Sloveniji.

Poleg teh pa v zadnjih dneh prihaja tudi vse več oseb, za katere na osnovi ugotovljenega državljanstva upravičeno domnevajo, da gre za čiste ekonomske migrante. Ti tujci v Sloveniji niti ne zaprosijo za mednarodno zaščito, so navedli v policiji.

Zato so v skladu z veljavnim pravnim redom EU in na osnovi veljavnega bilateralnega sporazuma o izročitvi in sprejemu oseb, katerih vstop ali prebivanje je nezakonito, po neuspelem neformalnem vračanju Hrvaški uradno najavili vračanja skupine ekonomskih migrantov. Odgovora hrvaških varnostnih organov še niso prejeli, so zapisali na policiji.

Za podoben ukrep so se očitno odločili tudi v Srbiji in Makedoniji. Tiskovna predstavnica Visokega komisariata ZN za begunce Melita Šunjić je danes sporočila, da sta državi začeli omejevati vstop beguncem na svojih mejah.

Srbija od srede popoldne dovoli v državo vstop samo beguncem iz Sirije, Afganistana in Iraka, ostale zavrača kot ekonomske migrante. Makedonija pa naj bi omejevala vstop beguncem iz nekaterih držav, kot so Libija, Maroko, Pakistan, Šrilanka in Sudan, poroča francoska tiskovna agencija AFP. (sta)

begunci za ograjo (fotografija je simbolična)

 

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen