SDS: Na javnih mestih v Sloveniji naj se zakonsko prepove nošenje burke in nikaba

79

Na novinarski konferenci, na kateri bodo sodelovali predsednik SDS Janez Janša ter poslanec SDS dr. Vinko Gorenak in poslanka SDS Anja Bah Žibert vam bomo predstavili danes vložena zakona, s katerima poslanska skupina SDS predlaga:
1. Prepoved nošenja burke in nikaba na javnih mestih (sprememba Zakona o varstvu javnega reda in miru);
2. Zaostritev pogojev za pridobitev azila v Sloveniji (sprememba Zakona o mednarodni zaščiti).
Novinarska konferenca bo:
v ponedeljek, 23. novembra 2015, ob 14.00 uri, v  sobi 54/T, Državni zbor RS, Šubičeva 4, Ljubljana.

Ta predlog iz vrst SDS prihaja samo dva dneva po koncu dvodnevnega kongresa bavarske CSU, Krščansko-socialne unije, na katerem je nekdanji ministrski predsednik Bavarske dr. Edmund Stoiber, bil zelo odločen: »Burka ne spada v našo odprto družbo

Poslanska skupina SDS je v DZ vložila predlog spremembe zakona o varstvu javnega reda in miru, s katerim predlaga prepoved nošenja burke in nikaba v javnosti. Razlog je po besedah prvaka SDS Janeza Janše varnostni in kulturni. SDS je vložila še predlog spremembe zakona o mednarodni zaščiti, s katero predlaga zaostritev pogojev za pridobitev azila.

Glavni razlogi za predlog dveh zakonov so, da migrantski val ne pojenja, da na evropski ravni ni skupnega pristopa k reševanju te težave in da je ena od posledic vsega tega povečana varnostna grožnja v vsej Evropi, tudi v Sloveniji, je na novinarski konferenci poudaril Janša.

Oster je bil tudi do nemške kanclerke Angele Merkel. Njen poziv migrantom pred meseci oz. obljubo, da bo Evropa za vse poskrbela, je Janša označil za eno njenih večjih napak.

Tudi če se bo migrantski val v bližnji prihodnosti zaustavil, bo na podlagi tega nezakonitega in nenadzorovanega priseljevanja po Janševih besedah Slovenija slej ko prej deležna pritiska v smislu porazdeljevanja migrantov po Evropi.

Tako so v SDS vložili zakon, ki prepoveduje nošenje muslimanskih pokrival, ki zakrivajo obraz, na javnih mestih. Varnostni razlog je po Janševem mnenju sam po sebi razumljiv. “Kulturni razlog pa je v želji, da se v Sloveniji spoštujejo slovenske navade in slovenska tradicija ter da se ne spreminjajo,” je pojasnil.

Poslanec SDS Vinko Gorenak je spomnil, da zakon ni posebnost na tem področju. Francija je nošenje burk v javnosti prepovedala že pred šestimi leti, evropsko sodišče za človekove pravice pa je presodilo, da nošenje burk ni človekova pravica. Takšno prepoved imata tudi Belgija in del Španije. Burka je muslimansko žensko oblačilo, ki pokriva telo od glave do tal. Odprtina na ravni oči omogoča ženski, da gleda, vendar hkrati njenega obraza ni mogoče prepoznati.

SDS za kršenje zakona oz. nošenje burke v javnosti predvideva 100 evrov kazni, kar je primerljivo kazni za beračenje ali prenočevanje na javnem kraju. Gorenak je spomnil še na spoštovanje navad v arabskem svetu, denimo ob obisku mošeje. “Ko smo mi na njihovem območju, se moramo prilagajati in nobenega razloga ni, da ne bi enakega ravnanja zahtevali od njih, ko so v našem kulturnem okolju,” je dejal.

Spremembe azilnega zakona pa po Janševih besedah spreminjajo trenutno precej “širokogrudno politiko” azila v Sloveniji. Cilj slednje po njegovih ocenah ne sme biti integracija, pač pa zgolj zagotovitev varnosti in preživetja v času, dokler traja nevarnost v domovini prosilca za azil. SDS želi, da se prosilce za azil dosledno preverja, tudi v smislu, da ne predstavljajo varnostnega tveganja.

Predlagajo, da letno kvoto oseb za priznanje statusa mednarodne zaščite določi DZ na predlog vlade. Tujec, ki želi vstopiti v Slovenijo, mora takoj podati namero in v treh dneh predložiti dokazila za priznanje statusa mednarodne zaščite, pristojni organ mora odločiti najpozneje v 30 dneh.

Ukinjajo vse denarne pomoči, vključno z žepnino, ki pa jih nadomestijo pravice do zagotavljanja namestitve in prehrane za dobo enega leta. Prosilcem želijo omogočiti vključevanje na trg dela. Status mednarodne zaščite bi se po dobi enega leta lahko s prošnjo podaljšal za naslednje leto, dokler so izpolnjeni pogoji za mednarodno zaščito, je predlog pojasnila poslanka SDS Anja Bah Žibert.

Če po petih letih pogoji za priznanje mednarodne zaščite še vedno obstajajo, se omogoči združitev družine, a mora prosilec predložiti dokaze, da imajo zagotovljeno prebivališče in vir preživljanja. Predlog zakona tudi določneje opredeljuje sankcije in odvzem statusa mednarodne zaščite.

Oba zakonodajna ukrepa sta po Janševih besedah v veliki meri preventivne narave, v SDS upajo na zadostno podporo v DZ.

Prvak SDS je za prihodnje dni napovedal tudi vložitev zakona, ki po zgledu nekaterih drugih evropskih držav omejuje možnost vpliva radikalnega islama v družbi. Gre za rešitve, ki onemogočajo financiranje iz tujine, predvidevajo pa še nekatere druge ukrepe.

Vinko Gorenak pa je danes na svojem blogu še dodatno argumentiral, zakaj burka in nikab ne sodita v Slovenijo: “Danes smo poslanci SDS v zakonodajno proceduro vložili spremembe dveh zakonov. V tem prispevku naj omenim le Zakon o varstvu javnega reda in miru, s katerim smo določili, da je na javnih krajih prepovedano nositi burko (muslimansko žensko oblačilo, ki v celoti prekriva tudi cel obraz) in nikab (enako oblačilo, ki pa ima le odprtino za oči). Prvi novinarski in nekateri drugi odzivi so pričakovano negativni, zato pa si mnenje ljudstva lahko ogledate TUKAJ (pohitite preden anketo umaknejo). Naš predlog očitno dobiva skoraj plebiscitarno podporo med ljudmi in to šteje.
Tako zakonsko določilo ima tudi Francija in Belgija, pa tudi Katalonija znotraj Španije. Prav francoski zakon je vzpodbudil pri njih pravi vihar. Nasprotniki zakona so ga poslali na Evropsko sodišče za človekove pravice, ki pa je presodilo da burka in nikab nista človekova pravica in zakon velja. Zato v teh državah, tovrstno oblečenih žensk v javnosti pač ne boste videli.
Zagotovo so razlogi za naš predlog najprej preventivne narave, varnostne narave, hkrati pa tudi kulturno narodnostne narave. Tiste, ki v naš predlog dvomite ali pa ga ne podpirate naj vprašam naslednje: Kako pa ste se vi obnašali v muslimanskem svetu? Ste spoštovali njihova zakonska določila in njihove versko kulturne navade? Morali ste jih spoštovati. In kako to izgleda v praksi vam lahko povem iz prve roke. Z ženo sva leta 2014 obiskala eno največjih mošej v muslimanskem svetu. Na vhodu sva se morala sezuti, nadalje sva si morala umiti noge in v mošejo sva vstopila bosa, žena pa je dobila naglavno ruto, ki jo je morala nositi ves čas najinega obiska mošeje. Niti pomislila nisva, da ne bi spoštovala njihovih predpisov ali versko kulturnih navad. In kaj mi pričakujemo s strani ljudi muslimanske vere? Nič drugega kot enako spoštovanje naših predpisov in kulturno zgodovinskih norm.”

burka1hodi

Št. komentarjev: 79
 1. IgorK pravi

  Ne vem, kako bodo slovenske feministke to sprejele?

 2. kekec pravi

  Tujerodne rastline odstraniti, ker uničujejo prvotne.

 3. raft pravi

  Prvo ki srečam z burko ali nikabom pofukam.

 4. kekec pravi

  Potem boš imel posla, ti bodo navalile patijske radodajke.

 5. fertik pravi

  …@kekec… od viška glava ne boli…

 6. Miran pravi

  fertik pravi:
  23. 11. 2015 at 14:29
  …@kekec… od viška glava ne boli…
  ______
  Zgornja ne.

 7. raft pravi

  kekec pravi:

  Potem boš imel posla, ti bodo navalile patijske radodajke.
  ——————————–
  Pi-zda pa res. Da se mi ušunja Potratatova Majda pod takšne deke postanem kronično impotenten.

 8. sredinec pravi

  Uredništvo objavilo napoved SDS tiskovke kar v prvi osebi množine. Pomankanje distance?

 9. jernej pravi

  Edino pravilno, ninje dol s slovenskih cest!

 10. Demi Zen pravi

  konec burke.

 11. MIRAN pravi

  IgorK pravi:
  23. 11. 2015 at 13:37
  Ne vem, kako bodo slovenske feministke to sprejele?
  ——————————————-

  za začetek so si češple obrile ….

 12. Demi Zen pravi

  Glaven da zoki dzamijo zida, nje

 13. Demi Zen pravi

  ko bo pocilo bo pa reku.. hullaaaah snackbar!

 14. 108 pravi

  Ja vidim jaz na ta način: za leto ne bo več Shengen in spet
  Druge evropske države, v 2017 Zahodna Evropa so bo se bodo borili z muslimani v svojih državah, ampak to je njihova krivda. Najhuje je, da to je njihova krivda, da je Balkan spet kriza. 2018 – vnos poljskih in ruskih vojakov na Balkan v obrambi prebivalstva.

 15. michel pravi

  Bo že, saj nekako je vedno bilo. Okoli teh burk pa je res cela burka oz. kot rečejo južni bratje – cela bruka.

 16. dzi nu nje ja pravi

  Prepove, naj se poleg navedenega, tudi udbo-janševizem !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 17. Petrovc pravi

  V celoti podpiram predlog SDS!
  To je to, kar rabimo!
  Na portalu, levičarskem, “24 ur.com”, ga podpira 85% bralcev!

 18. MIRAN pravi

  dzi nuju pa petadrdo v rt .

 19. Petrovc pravi

  Si predstavljate, da bi v Saudski Arabiji ali Afganistanu ali Iranu, ali… iz spoštovanja zaradi prisotnosti neaj katoličanov dovolili po mestu v bikinkah ali dovolili poljubljanje na ulici!

 20. antikomunist pravi

  Nujno pa bi nošenje burke svetoval tovarišici Svetlani Makarovič, saj se mnogi Slovenci (predvsem moški) počutijo ogroženi, če ji pogledajo v obraz.

 21. Petrovc pravi

  Janša naj pa neha trapati! Sam je pred meseci uporabljal Merklovska povabila teroristom, ko je govoril o kvotah! Če on nima spomina, ga mi imamo!

 22. kulisa pravi

  Ko bodo tipinje in tipi od musličev začeli jesti svinino in nositi križ, naj si oblečejo pa še burke. Jaz si ne upam niti v mori zamisliti, da bi v Siriji jedel svinino in nosil verižico s križem. In tako naj ostane, naj tudi drugim ne pride na misel, da bi nosile burke sredi Ljubljane. Spoštuj zakone države, v kateri si!!

 23. raft pravi

  Petrovc pravi:

  Janša naj pa neha trapati! Sam je pred meseci uporabljal Merklovska povabila teroristom, ko je govoril o kvotah! Če on nima spomina, ga mi imamo!
  ———————————————-
  Janša ni nikoli vabil tepiharje v Slovenijo. Očitno imaš ti spomin z luknjami in ne Janša.
  Kvote, torej številke bodo pa na žalost še kako aktualne.

 24. Petrovc pravi

  Ste videli nov bankovec za 20 Euro, ki bo v obtoku začetek 2016? Sigurno! Ste pa videli nov bankovec za 500 Euro, ki bo v obtoku 2017? Čez cel bankovec je zastava IS!

 25. Petrovc pravi

  Spoštovani @raft:
  1. Komunicirajte kulturno, nisva pasla skupaj krav!
  2. Če ste vernik, me ne moti! Vem pa, kaj je izjavil Janša avgusta, konec, 2015! In nehajte nabijat!

 26. Petrovc pravi

  Vsem Janševim vernikom: Vaš bog je nag! je slab politik, nima pojma o gospodarstvu! Nima pojma o zgodovini! Nima pojma o funkcioniranju modrega vodje! En sam egocentrizem!

 27. Petrovc pravi

  Je pa res, kot je on izjavil za Borata, bebavega predsednika SLo! Med vsemi slabimi je najmanj slab!

 28. sredinec pravi

  Koliko lepši in mirnejši bi bil svet brez krščanov in muslimanov. Eno samo kreganje in bojevanje. Koliko vojn v zgodovini so začeli budisti?

 29. dzi nu nje ja pravi

  In kje, je Dr.Janshari ,dobil častni doktorat ???????????????????

 30. linke pravi

  jih bo treba še enkrat obrezat. Tokrat pri zgornji glavi.

 31. Petrovc pravi

  Za Borata Pahorja imam idejo za njegov nov šov! Za nekaj ur naj se obleče v đihadista in s kalašnikom, igračo, straši po Leibachu!

 32. Petrovc pravi

  Kot je dejal Hitler odcep od Vatikana in vrnitev starih mitov!

 33. Petrovc pravi

  Dati krščanarje in muslimane-arabske, v isti koš, je pa malo prehuda, se vam ne zdi?

 34. antikomunist pravi

  Od kdaj je Petrovc strokovnjak za muslije? Morda je bosanc???

 35. ufff pravi

  še enkrat več ponavljam….

  seveda, dolgoroćno burka nima kaj iskati v evropi, kot nima kaj iskati ljudožrstvo…………..saj nismo komunisti, mar ne?….ufff…

 36. ufff pravi

  pa poglejte na mejo z makedonijo….še vstopili niso pa že zverinsko divjajo in nesramno zahtevajo ……..joj kaj bo še s tem

 37. ufff pravi

  nekoč komunajzerski sedaj muslići….ufff

 38. ufff pravi

  ufff…nekoć komunajzerji…..sedaj muslići….ufffff

 39. ufff pravi

  makedonci ne dajte se…..EVROPEJCI smo z vami…..uffff

 40. ufff pravi

  ne ozirajte se na raznorazne makaropićke in razno razne bande 571……ufff

 41. ufff pravi

  ufff……in še tole vprašanje…ali NESTRPNA partijsko uvožena jugo-balkanska smrdeča dežulopra sec in vojinopra sec še sovražno in nagonsko pljuvata in pise rjeta po drugače mislećih na udbodnevniku?

 42. Petrovc pravi

  Od kdaj je @antikomunist antikomunist? Morda je pred 30. leti lizal podplate občinskemu partijskemu sekretarju in šepatal: danke, danke, keneda.

 43. ufff pravi

  ..da smo si jasni, naša kučanova mafijska nomenklatura je ta dva partijsko uvožena podivjana ideološko pohabljena a grozno nestrpna smrdeča pr asca že davno “nagradila” in “poplačala” vso dokazano sovraštvo in nestrpnost do drugaće mislećih….uffff….ampak

 44. ufff pravi

  petrovec, ne vem če je antikomunist to počenjal, ampak glede na to kar pišeš, si bil tudi ti v isti sobi….ufff…..ti boš trdil, da nisi nikoli lizal…..jaz pravim, da ti ni bilo potreba….ufff

 45. vojko pravi

  Burke na Grenland

 46. Petrovc pravi

  Tovariš @uffff: sem, sem, sem LIZAL! Sladoled, pa čokolado, pa še kaj slajšega, saj ne, da bi se hvalil.

 47. raft pravi

  Petrovc pravi:

  Spoštovani @raft:
  1. Komunicirajte kulturno, nisva pasla skupaj krav!
  —————————————————–
  Kaj te je zmotilo? Mogoče moja ugotovitev, da se vedno nekaj zlažeš ko pišeš o Janši?

 48. sch aitrga pravi

  Kako naj bi se imenovale kamikaze, ki se z glavo zaletavajo v zid, na katerem piše J?

 49. fertik pravi

  raft pravi: 23. 11. 2015 at 20:58
  ———————————————
  Kaj te je zmotilo? Mogoče moja ugotovitev, da se vedno nekaj zlažeš ko pišeš o Janši?

  ————————————————

  @raft… Haloooo! Na Politikis beremo 12.5.2015 v članku: Bruselj bo v sredo predlagal kvote za razporeditev prosilcev za azil in beguncev po EU
  ———————————–
  …Madžarski premier Viktor Orban je kvote označil za norost, nasprotujejo jim tudi v Estoniji in na Slovaškem, še posebej veliko prahu pa dvigujejo v Veliki Britaniji, ki že ima niz izvzetij v evropski notranji politiki in je napovedala, da zavezujočih kvot ne bo podprla…
  ————————————-

  Potem pa: Politikis: Objavil Urednistvo 31. 08. 2015 pod kategorijo DRUŽBA, FEATURED, FOKUS, POLITIKA, SLOVENIJA

  Janez Janša s 7 konkretnimi ukrepi za reševanje begunske krize
  ———————————————-
  2.Kvote, ki jih je za posamezne države EU določila Evropska komisija, so korak v pravo smer. Breme mora biti pravično razdeljeno. Hkrati pa seštevek kvot predstavlja končno število beguncev, ki ga je EU še sposobna sprejeti na svojem ozemlju. To bi moralo biti zelo jasno poudarjeno in znano tudi v okoljih, kjer nastajajo vzroki problema.
  ___________________________

  Kdo je zdaj tukaj nor???????????

 50. linke pravi

  to golazen alahovo je treba pobit pika .

 51. JOJ pravi

  Burke in vsa ostala oblačila, ki zakrivajo obraz, je v Tuniziji PREPOVEDAL že pred časom tudi že pokojni tunizijski predsednik Habib Bourguiba iz razloga, da se vidi, po kakšnih poteh ženske hodijo. Tudi Pokojni Josip Broz Tito je prepovedal feređe in podobna oblačila iz razloga, da gre za zaostalost. Toliko v vednost vsem, ki tako zagovarjate neke svoje “vrednote”.

 52. Demi Zen pravi

  Oh yeah baby, let them know its Christmas time! No ass lifting during advent season!

 53. Demi Zen pravi

  Pa se brez sale, zavidanja vredna in pravocasna politicna poteza SDS.

 54. Demi Zen pravi

  Pa se vzpodbudno sporocilo za cetnike in rusofile. V drzavah kot iran sirija in libanon folk nosi normalne kapuce. te crne sotore nosijo samo usekani vahabiti tako imenovani sand monkey iz arabskega polotoka, ki so zavezniki obama bin ladena.

 55. Demi Zen pravi

  https://www.rt.com/news/323196-canada-syria-male-refugees/

  kako so ze hrvati ekrat napisal na fuzbalski tekmi?

  i mi bi yebali?

  lol

 56. pubec pravi

  Raft, da si težek primitivec, dokazuješ že kar nekaj časa s svojimi “udarnimi” komentarji.

 57. Demi Zen pravi

  uuff: ahaaa. dnevnika pa ze deset let ne bere nihce, razen zizkova fukara in topli bratci iz bifeja pri gospodarcu. ok mogoce se murgeljski, ce mu pjana stefka bere osmrtnice.

  who gives?

 58. kulisa pravi

  Vsi, ki v tem kontekstu podpirate ISIS in morijo, povabite prvega, ki pride čez makedonsko mejo v Slovenijo. Povabite v svoj dom, da ne bo pomote. Pa da vidimo gob.cače od pubeca in lunatika navzdol in navzgor. Definitivno ste shizofreniki. Toliko o vašem IQ!

 59. raft pravi

  pubec pravi:

  Raft, da si težek primitivec, dokazuješ že kar nekaj časa s svojimi “udarnimi” komentarji.
  ——————————————
  Tudi ti pubec si izprdek priviligiranih rdečih podgan.

 60. fertik pravi

  @raft… a laži o KVOTAH pa ne boš komentiral???? Samo fprašam…

 61. MIRAN pravi

  KVOTO boš kmau dobu v svojo rt

 62. fertik pravi

  @kulica… si čito, kaj pravi Jančar. Ne??? Nisi mogo, ker to skrivajo. Skrivajo tut, da sta Žižek in Jančar bla na istem festivali…..
  ………………………….
  http://www.reporter.si/slovenija/drago-jan%C4%8Dar-mislil-sem-da-so-%C5%BEi%C4%8Dnate-ograje-v-evropi-preteklost/57011

 63. fertik pravi

  ja, ja @MIRAN… jas sn slaba vest zjanšanih.

 64. fertik pravi

  @kulica, da neboš mislo, da si žmišlujem…
  ………………………………………………….
  http://mesto-krsko.si/v-berlinu-danes-zizek-v-nedeljo-se-jancar/

 65. fertik pravi

  Kak komenteraš…@kulica… da ma Žižek uvodni govor na festivali o bogih “beguncah”, Jančar pa sklepni govor??? To te fprašam

 66. RES JE pravi

  Drugič dajte sliko G.Viranta v Burki ,ker njegov Fris nemorem več videti !!!
  Dieses “ARSCHLOCH”!!!

 67. pubec pravi

  Kulisa, s tem tvojim komentarjem si pokazal, da polovice komentarjev sploh ne razumeš. Ti si pa res zadnji, ki lahko govori o IQ. Če ti že moram “razložiti” kaj sem hotel napisati raftu, je to, da je komentar, kako bo pof….prvo, ki jo sreča z burko ali nikabom, primitiven. Ti pa bluziš čisto nekaj desetega. Torej IQ???

 68. Micka pravi

  Bi bilo pa poceni tole nošenje burk; za osebno izkaznico bi fotograf slikal eno tako oblečeno damo in potem kar štancal fotografije, saj se ne bi ločile, bi bilo poceni za dame in malo dela za fotografe, he,-he…

 69. raft pravi

  pubec

  A tebi ne stopi ko vidiš babnico v burki?

 70. fertik pravi

  @raft…kak si lahko ziher, da je pot burko… babnica??? Je pa res, da nekaterim stopi tudi, ko vidijo kozo…

 71. raft pravi

  fertik pravi:

  @raft…kak si lahko ziher, da je pot burko… babnica??? Je pa res, da nekaterim stopi tudi, ko vidijo kozo…
  ———————————————
  Ne morš bit ziher. Je pa res, da kurac nema oči.

 72. Petrovc pravi

  tovariš @raft: tebi nebi vstal tudi v Judeji, kjer je nekdo vstal od mrtvih! kajti tvoj je od starosti mrtvega trupla že zgnil!
  Nage ženske pa tako nisi videl že 70 let! Zadnja je bila v vrtcu.
  Kot gastarbajter pa si onaniral, tvojo grdo babo pa so porivali šiptarji.

 73. raft pravi

  Petrovc pravi:

  tovariš @raft: tebi nebi vstal tudi v Judeji, kjer je nekdo vstal od mrtvih! kajti tvoj je od starosti mrtvega trupla že zgnil!
  Nage ženske pa tako nisi videl že 70 let! Zadnja je bila v vrtcu.
  Kot gastarbajter pa si onaniral, tvojo grdo babo pa so porivali šiptarji.
  ——————————————-
  Dober si tole napisal Petrovc. Ti in pa coprnica Makarovička sta največji up slovenskega pravljičarstva.
  Naga baba, vrtec , onaniranje šiptarji, gastarbaiter, tovariš in mrtvo truplo. Si psihič?

 74. Petrovc pravi

  tovariš raft: ne pišem zate, ne berem tvojih komentarjev! Pojdi svojo pot, sicer ti brez trena očesa odsekam desnico!

 75. raft pravi

  Petrovc pravi:

  tovariš raft: ne pišem zate, ne berem tvojih komentarjev! Pojdi svojo pot, sicer ti brez trena očesa odsekam desnico!
  ————————————–
  Primitivec. Seveda te bom pustil pri miru. Iz spoštovanja.Tako kot slehernega hendikepiranega človeka.

 76. Petrovc pravi

  raft. marsch! desničarski idiot!

 77. raft pravi

  Petrovc pravi:

  raft. marsch! desničarski idiot!
  ———————————————-
  Jawohl mein obergruppenfuhrer.

 78. raft pravi

  Petrovc pravi:

  tovariš raft: ne pišem zate, ne berem tvojih komentarjev! Pojdi svojo pot, sicer ti brez trena očesa odsekam desnico!
  ——————————–
  Ej rabelj, a ti ne bo dolgočasno brez mene?

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen