Podivjani migranti na meji med Grčijo in Makedonijo poškodovali 18 policistov, 4 spravili v bolnišnico

1

Makedonija je na s prebežniki najbolj obremenjenem delu meji z Grčijo začela postavljati žičnato ograjo, da bi zajezila tok migrantov, poročajo tuje tiskovne agencije. Dolžina ograje še ni znana, vojska pa jo trenutno postavlja blizu mejnega prehoda Gevgelija.

Vojaški vir je za francosko tiskovno agencijo AFP povedal, da bodo prehodi meje med Grčijo in Makedonijo še naprej mogoči. Z ograjo, visoko okoli 2,5 metra, želijo zagotoviti, da migranti ne bi poskušali prečkati zelene meje.

Makedonske oblasti so po terorističnih napadih v Parizu 13. novembra napovedale, da bo vojska preučila možnosti postavitve ograje na meji z Grčijo, da bi zajezila tok migrantov.

Po napadih so države na balkanski migrantski poti okrepile omejitve. Med drugim prehod meje načeloma omogočajo samo tistim, ki bežijo z vojnih območij oz. iz Sirije, Iraka in Afganistana. Makedonija je tako prepovedala vstop ekonomskim migrantom iz drugih držav ter začela priprave na postavljanje ograje.

To je sprožilo ogorčenje med domnevnimi ekonomskimi migranti, ki so protestirali na meji med Grčijo in Makedonijo, okoli 200 pa jih je četrtek med poskusom prečkanja meje podrlo del že postavljene žičnate ograje.

Tudi danes je prišlo do incidenta med prebežniki, ki jih ne spustijo v Makedonijo, in policisti, ki so postavljali ograjo. Jezni prebežniki so začeli metati kamenje in druge predmete na policiste in jih več ranili. Po navedbah tujih medijev so policisti odgovorili s šok granatami.

Po zadnjih podatkih je bilo v incidentu ranjenih 18 policistov, štiri, ki so utrpeli resnejše poškodbe, so zadržali v bolnišnici v Gevgeliji, je poročala makedonska tiskovna agencija Mia. O morebitnih poškodbah med prebežniki, ki so ujeti na nikogaršnjem ozemlju med Makedonijo in Grčijo, ni podatkov.

Po podatkih makedonskega notranjega ministrstva je bilo poškodovanih tudi nekaj policijskih vozil, zdaj pa so se razmere umirile. (sta)

emigranti makedonija kamni

Število komentarjev: 1
  1. jankec pravi

    Če podivjana drhal na silo vdira (izvaja agresijo) v tvoj dom se imaš pravico braniti z vsemi sredstvi.Tudi z orožjem.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen